Gevolgen pensioenstelsel als je al met pensioen bent

Gepubliceerd op 14 augustus 2023

De financiële foto

Er werd 15 jaar lang over gesproken en nu is het zover: het akkoord over het nieuwe pensioenstelsel. Op 1 juli 2023 zijn de nieuwe regels voor pensioen ingegaan. Dit heeft niet alleen gevolgen voor werkenden, maar ook voor gepensioneerden. Weet jij als gepensioneerde al wat er voor jou gaat veranderen?

Er is de afgelopen jaren veel veranderd in onze samenleving. De demografie, economie en arbeidsmarkt zijn anders. Mensen worden steeds ouder. Er zijn minder werkenden ten opzichte van gepensioneerden. Mensen werken niet meer hun hele leven bij een werkgever, maar veranderen vaker van baan of gaan ondernemen. Om het pensioenstelsel op de toekomst aan te laten sluiten is er dus een pensioenakkoord gesloten tussen kabinet en werknemers- en werkgeversorganisaties.

Het nieuwe pensioenstelsel

De nieuwe regels voor pensioen zijn op 1 juli 2023 ingegaan. Daarna is er tijd om alles goed te organiseren. In 2028 moet het nieuwe pensioen zijn vastgelegd. Gelukkig blijft in het nieuwe stelsel veel hetzelfde voor gepensioneerden:

 1. Je ontvangt vanaf je pensioenleeftijd AOW van de overheid. Ook als de nieuwe regels zijn ingevoerd.
 2. Je ontvangt pensioen zo lang je leeft.
 3. Overlijd je? Dan krijgt je partner vaak een pensioen, ook als je overlijdt voordat je met pensioen bent.
 4. Vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers, zoals een vakbond of een ondernemingsraad, blijven samen afspraken maken over pensioenregelingen.

Op hoofdlijnen verandert dit wel:

 1. Er worden nieuwe afspraken gemaakt over de inleg (premieregeling). Alle pensioenregelingen worden premieovereenkomsten. De inleg wordt daarmee voortaan het uitgangspunt is en niet de uitkomst. Daarmee blijft het, net als in het oude stelsel, mogelijk om risico’s met elkaar te delen.
 2. Het pensioen kan via de werkgever sneller omhoog. Het wordt beweeglijker en sluit meer aan bij de economie. Het is de verwachting van de overheid dat met de nieuwe regels de pensioenen vaker en eerder omhooggaan dan nu het geval is.
 3. Het nabestaandenpensioen krijgt duidelijke en dezelfde regels bij alle pensioenuitvoerders.

Wanneer merk ik er wat van?

De komende jaren merk je er nog weinig van. Er is immers afgesproken dat uiterlijk 1 januari 2027 het pensioen via de werkgever aangepast moet zijn. Zodra er meer duidelijk is, krijg je informatie van je pensioenuitvoerder. Dat kan dus nog een paar jaar duren.

Kan ik alvast wat doen?

Via mijnpensioenoverzicht.nl vind je alle beschikbare informatie over je pensioen. Je ziet hier je AOW, hoeveel pensioen je hebt opgebouwd via je werkgever en bij welke pensioenuitvoerder(s) (pensioenfonds- of verzekeraar) je pensioen hebt opgebouwd. Ook zie je wat je nabestaanden krijgen als je overlijdt. Zodra er meer bekend is over de praktische toepassing van de nieuwe pensioenregels, zie je dat  hier ook staan.

Wil je graag weten welke mogelijkheden er voor jou zijn om de komende jaren een extra buffer op te bouwen? Of wil je graag eens je huidige pensioen onder de loep nemen, om te zien of je overal aan gedacht hebt? Neem dan contact op met de pensioenadviseur bij jou in de buurt. Of laat een Veldsink Financiële Foto maken. Dan krijg je beter zicht op je huidige én toekomstige financiële situatie. Ook dan zijn we er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Gevolgen pensioenstelsel als je al met pensioen bent
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden