Geen kentekenbewijs deel III, geen dekking voor diefstal

Gepubliceerd op 13 september 2019

Verzekeren

Je auto wordt gestolen, wat moet je dan doen? Juist, je dient een schadeclaim in bij je verzekeraar. Maar wat nou als je je kentekenbewijs deel III in de auto hebt laten liggen? Dan kun je fluiten naar je schadevergoeding. Eind vorig jaar wees een verzekeraar een schadeclaim af na de diefstal. Omdat het kentekenbewijs deel III nog in de auto lag, besloot de verzekeraar de claim af te wijzen. De kwestie kwam bij Kifid terecht en ook zij gaven aan dat de afwijzing terecht was.

De vrouw sluit medio 2017 een autoverzekering bij Hema Verzekeringen. De vrouw doet aangifte bij de politie en claimt de gestolen auto bij de autoverzekeraar in de veronderstelling dat ze is verzekerd voor diefstal.

Papieren in gestolen auto

De reden dat de claim is afgewezen, is dat de vrouw in kwestie het kentekenbewijs deel III niet kon overleggen. Om die reden concludeerde de Geschillencommissie van Kifid dat deze afwijzing terecht is. In de verzekeringsvoorwaarden staat namelijk duidelijk beschreven dat je deel III van het kentekenbewijs of het overschrijvingsbewijs moet aanleveren als je een schadeclaim in dient. De voormalige eigenaresse van de auto kon dus niet aan deze voorwaarde voldoen, omdat de autopapieren nog in de auto lagen.

Geen bijzondere omstandigheden

Volgens de Geschillencommissie zijn er geen bijzondere omstandigheden waarin het naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is om de consument te houden aan de de verzekeringsvoorwaarden. Zulke omstandigheden zijn niet naar voren gebracht en blijken ook niet uit het dossier. “De Geschillencommissie oordeelt dat van een consument verwacht mag worden dat hij de autopapieren bewaart op een zodanige plek dat de kans op verlies of kwijtraken zo klein mogelijk is. Een auto kan namelijk eenvoudig overgeschreven worden op andermans naam, als die persoon de autopapieren heeft. De verzekeraar heeft er belang bij om de gestolen auto op eigen naam te stellen. Zodat hij de auto kan opeisen wanneer die wordt teruggevonden.”

Benieuwd naar de voorwaarden van jouw autoverzekering, of ben je van plan om een autoverzekering af te sluiten? Neem dan gerust contact op of maak een afspraak en kom langs bij een vestiging bij jou in de buurt.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Geen kentekenbewijs deel III, geen dekking voor diefstal
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden