Starters op de woningmarkt onvoldoende op de hoogte van financiële risico’s

Gepubliceerd op 02 augustus 2018

Financiële zekerheid

De krapte op de huizenmarkt zal niemand ontgaan zijn en houdt de gemoederen dan ook flink bezig. In de prijscategorie onder € 200.000,- zijn steeds minder huizen beschikbaar en worden er minder huizen gebouwd. Starters op de woningmarkt worden daarom gedwongen steeds meer eigen middelen aan te wenden bij een woningaankoop. Daarnaast blijkt dat juist deze groep onvoldoende op de hoogte is van de financiële risico’s die het kopen van een eigen huis met zich meebrengt. 

Financiële risico’s en verzekeringen op een rij
Bij de aankoop van uw eerste huis denkt u vaak nog niet na over zaken als arbeidsongeschiktheid of onverwacht overlijden. Het loont echter de moeite om u hier vooraf in te verdiepen. Voor bijna ieder financieel risico kunnen kopers zich verzekeren. In een aantal gevallen is dit zelfs verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Denk bij de aanschaf van een woning aan de volgende verzekeringen:

 • Inboedelverzekering
  De opgetelde waarde van alle spullen in je huis is vaak hoger dan verwacht. Onder inboedel verstaan we alle spullen in huis, die niet vastzitten aan de woning. Een inboedelverzekering (overigens geen verplichte verzekering) dekt schade aan deze spullen, veroorzaakt door brand, inbraak, storm of overstroming.
 • Opstalverzekering
  Onder opstal verstaan we alles wat vastzit aan het huis, zoals deuren, ramen en badkamer. Een opstalverzekering dekt eventuele schade, veroorzaakt door bijvoorbeeld storm, inbraak of brand. Wanneer je een hypotheek af wilt sluiten dan is een opstalverzekering vaak een verplichte verzekering.
 • Overlijdensrisicoverzekering
  Wanneer u een huis gaat kopen is deze verzekering bij de hypotheekaanvraag vaak verplicht. Hiermee ontvangt een nabestaande van de verzekerde een bedrag bij overlijden, waarmee (een deel van) de hypotheekschuld kan worden afgelost.

Verschil overlijdensrisicoverzekering en uitvaartverzekering
Bij een overlijden moet ook de uitvaart betaald worden en een uitvaart kan hoge kosten met zich mee brengen.  Check hier een voorbeeld voor het berekenen van uw uitvaartkosten.
Beide verzekeringen keren uit bij overlijden, maar niet met hetzelfde doel. Wat is nu echt het verschil tussen beide verzekeringen?

Een overlijdensrisicoverzekering verzekert tegen de financiële problemen die kunnen ontstaan bij nabestaanden als een van de gezinshoofden komt te overlijden. De verzekering heeft een bepaalde looptijd. Bij overlijden binnen de looptijd wordt een verzekerd bedrag uitgekeerd, zodat (een deel van) de hypotheek kan worden afgelost. Er wordt echter geen bedrag uitgekeerd buiten de verzekeringslooptijd.

De looptijd is één van de grootste verschillen tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering. Bij een uitvaartverzekering gaat deze namelijk door tot het moment van overlijden, waardoor dus altijd een verzekerd bedrag uitgekeerd wordt. Hiermee kunnen nabestaanden de uitvaart regelen of betalen.

Uw financiële risico’s inzichtelijk?
Met de hierboven genoemde verzekeringen verkleint u de financiële risico’s bij het kopen van uw eerste huis. Loopt u met de gedachte om een (eerste) huis te kopen en wilt u een compleet inzicht in alle financiële risico’s? Neem dan eens contact met ons op en vraag een adviesgesprek aan! Wij helpen u graag.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Starters op de woningmarkt onvoldoende op de hoogte van financiële risico’s
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden