Belangrijkste financiële gevolgen van Prinsjesdag op een rij

Gepubliceerd op 24 september 2018

Financiële zekerheid

Afgelopen dinsdag was het weer Prinsjesdag en naast het mooie weer was er nog meer positief nieuws. De vijf belangrijkste financiële gevolgen die in de troonrede voorbij kwamen, overzichtelijk op een rij:

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

De NHG-grens wordt vanaf 2019 verhoogd van € 265.000,- naar € 290.000,-. Dit heeft tot gevolg dat men een duurdere woning kan kopen met NHG. Dit kan goed uitpakken omdat u met NHG ook nog eens korting op uw hypotheekrente kunt krijgen. Naast de korting vormt de NHG ook nog eens een vangnet, indien u uw hypotheek niet zou kunnen betalen.

Hypotheekrenteaftrek omlaag

De maximale hypotheekrenteaftrek daalt al een aantal jaar en ook in 2019 zal dit weer het geval zijn. Met een daling van een half procent, komt de maximale hypotheekrenteaftrek op 49%. Echter is dit alleen “slecht nieuws” voor de mensen met een (gezamenlijk) inkomen vanaf € 68.600,-. Daarnaast zal de afbouw van de renteaftrek versneld worden. Er zal vanaf 2020 3% afgebouwd worden in plaats van een half procent. Deze afname houdt aan tot 2023, wanneer de renteaftrek 37% zal zijn.

Minder belastingschijven

In het kader van de vereenvoudiging van het belastingstelsel, worden ook de belastingschijven eens op de schop genomen. Momenteel zijn er nog vier schijven, vanaf 2021 zullen er voor de meeste mensen nog maar twee zijn. Het basistarief voor inkomens tot € 68.507,- zal dan 37,05% zijn en voor inkomens daar boven zal dit tarief 49,5% zijn. Enkel de mensen die AOW ontvangen zullen nog met drie belastingschijven te maken hebben. Dit houdt in dat de meeste mensen minder inkomstenbelasting zullen gaan betalen. Daar staat wel tegenover dat u ook minder hypotheekrente kunt aftrekken.

Stijgende zorgpremies

Naar verwachting zullen de zorgpremies in 2019 voor basisverzekeringen stijgen met ongeveer € 10,- per maand. Dit betekent dat een gezin met twee kinderen onder de 18 jaar, al snel € 240,- extra premie zal moeten betalen. Echter zal de zorgtoeslag meestijgen met de premies. Voor een eenpersoonshuishouden stijgt de zorgtoeslag in 2019 naar € 1.233,-. Voor een meerpersoonshuishouden wordt de toeslag € 2.402,-. Het eigen risico blijft op € 385,- staan. Het is uiteraard geen zekerheid dat deze verwachte stijging ook werkelijkheid wordt. Het is uiteindelijk namelijk aan de zorgverzekeraars om de premie te bepalen. Pas wanneer zij de premies hebben vastgesteld, kan bepaald worden of de overheid een goede schatting heeft gemaakt.

Indien u medicijnen gebruikt waarvoor u moet bijbetalen is er ook nieuws. Dit gaat in 2019 namelijk maximaal € 250,- per kalenderjaar bedragen. Eigen bijdragen boven de € 250,- worden vanaf 1 januari 2019 namelijk vergoed vanuit de basisverzekering. Het is hierbij wel belangrijk dat u rekening houdt met een eventueel eigen risico.

Aanpassing in de vermogensrendementsheffing

Wanneer u vermogen of spaargeld heeft, betaalt u daar belasting over. De vrijstelling per volwassen persoon ligt in 2019 op € 30.360,-. Momenteel gaat de overheid er vanuit dat u een rendement over uw vermogen maakt van 0,36%. Vanaf 2019 zal dit echter bijgesteld worden naar 0,13%. Dit is natuurlijk goed nieuws omdat u dan minder belasting gaat betalen over uw spaargeld of vermogen. Dit rendement is helaas nog wel hoger dan de rente die u op een spaarrekening bij de bank krijgt.

Heeft u vragen over de financiële gevolgen van de begroting voor 2019? Neem dan gerust contact met ons op of maak een afspraak bij een vestiging bij u in de buurt. 

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Belangrijkste financiële gevolgen van Prinsjesdag op een rij
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden