Fatbike verzekeren

Gepubliceerd op 17 oktober 2023

Lifestyle

Het aantal fatbikes (een elektrische fiets met dikke banden) in Nederland neemt toe. Ze zijn stil, snel en in tegenstelling tot een scooter of snorfiets geldt er geen helm- of verzekeringsplicht. Mede daarom is de populariteit dit jaar enorm toegenomen, vooral onder jongeren. Hoe zit het met de verzekering van deze fietsen?

Elektrische fiets?

Fatbikes vallen binnen de categorie elektrische fietsen. Zolang een fatbike voldoet aan de juiste normen verzeker je deze dan ook op dezelfde manier. Dat houdt in dat de fiets niet harder dan 25 kilometer per uur mag gaan en het vermogen onder de 250 watt blijft.

Zeker als je van plan bent om online of tweedehands een fatbike te kopen, is het belangrijk om alert te zijn op aanbieders die opgevoerde fatbikes verkopen. Het opvoeren van de fiets is in principe niet verboden. Maar zodra de fatbike harder gaat dan de toegestane snelheid en/of het vermogen boven de gestelde norm komt, is er sprake van een gemotoriseerd voertuig. Je moet hem dan laten keuren en voorzien van een kentekenplaat. Ook het afsluiten van een WA-verzekering en het dragen van een helm worden in dat geval verplicht. Daarnaast mogen deze opgevoerde fatbikes niet op de openbare weg rijden. Als je een ongeluk veroorzaakt, keert een verzekeringsmaatschappij niet uit en je riskeert een flinke boete.

Goed verzekerd onderweg

Het aanbod van verzekeraars bij wie je een fatbike kunt verzekeren tegen diefstal en schade slinkt. De voornaamste reden is dat fatbikes veel gestolen worden en daarom lastig te verzekeren zijn. In Amsterdam is de diefstalfrequentie zelfs 90 procent. Kun je nog wel een fatbike verzekeren, dan betaal je vaak een hoge premie en gelden er strenge voorwaarden. Schade door een fatbike is normaal gesproken aan te spreken via de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Maar dat kan alleen als de fiets niet is opgevoerd.

Vóór de aanschaf van een fatbike

Heb je je zinnen gezet op een fatbike? Realiseer je dan dat deze fietsen erg diefstalgevoelig zijn en de mogelijkheid om te verzekeren steeds uitdagender wordt. Zorg dus altijd voor goede voorzorgsmaatregelen zoals de juiste beveiliging.

Wil je de kans op diefstal van je fatbike zo minimaal mogelijk houden, voorzie je fiets dan van een goed slot (bijvoorbeeld een ART-4 slot) of laat een fietsalarm inbouwen. Ook een tracker aanschaffen is zeker niet onverstandig.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Fatbike verzekeren
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden