Extra belastingvrij schenken in 2021

Gepubliceerd op 15 februari 2021

Betalen en sparen

In het jaar 2021 kun je extra schenken aan je kinderen én aan andere mensen in je omgeving. De schenkingsvrijstelling is dit jaar tijdelijk met duizend euro verhoogd. De verhoging heeft te maken met de wens van de Tweede Kamer om ondernemers die in moeilijkheden zijn gekomen vanwege corona, extra te steunen.

Wie wel wat geld kan missen, mag dit jaar € 3.244. belastingvrij schenken aan een ander. Bijvoorbeeld aan een kleinkind, een vriend of een ondernemer. Dat was in 2020 nog € 2.208. De ontvanger mag zelf beslissen wat hij of zij met het geld doet. Er is geen verplicht bestedingsdoel. Houd er rekening mee dat schenkingen van twee partners als één schenking worden gezien. Krijg je dus een bedrag van zowel je opa als je oma? Dan mag het totaalbedrag niet hoger zijn dan € 3.244.

Ouders

Voor ouders is de jaarlijkse vrijstelling een stuk ruimer. Zij mogen dit jaar € 6.604. (in 2020 € 5.515.) belastingvrij schenken aan hun kind(eren). Let op: de Belastingdienst ziet ouders als één schenker, ook als ze gescheiden zijn. Ook hier geldt dat er geen verplicht bestedingsdoel is. Blijf je binnen deze bedragen, dan hoeft er geen aangifte te worden gedaan. Krijg je meer, dan moet je aangifte doen.

Eens in het leven

Naast de jaarlijkse vrijstellingen is er een eenmalige vrijstelling van ouders aan hun kinderen: die mag je dus per kind één keer inzetten. Het gaat om een vrij te besteden bedrag van € 26.881, een bedrag voor een dure studie van maximaal € 55.996, of een bedrag voor de aankoop of de verbouwing van een eigen woning voor maximaal € 105.302. Deze vrijstellingen gelden alleen als het kind op het moment van de schenking tussen de 18 en 40 jaar is of een partner heeft tussen de 18 en 40. De dag van de 40e verjaardag telt nog net mee. Ook moet er altijd aangifte worden gedaan om de eenmalige vrijstelling aan te vragen.

Eigen woning

Alleen wanneer het geld wordt ingezet voor de aanschaf van een eigen woning, mogen ook anderen dan ouders een schenking doen van maximaal € 105.302. Dus ook bijvoorbeeld grootouders aan kleinkinderen, zussen aan broers, vrienden onderling, enzovoort.

Niet zomaar

Houd er rekening mee dat aan de eenmalige vrijstellingen bepaalde voorwaarden zijn verbonden. Het geld moet bijvoorbeeld binnen een bepaalde periode door de ontvanger besteed worden. Ook kunnen de vrijstellingen niet door elkaar worden gebruikt. Wel mogen verschillende mensen een maximale schenking doen. Het is verstandig om bij het doen van grote schenkingen een financieel adviseur in te schakelen; die kan ook voor je nagaan hoe je fiscaal het meest voordelig te werk gaat. Hulp nodig? Wij zijn er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Extra belastingvrij schenken in 2021
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden