Eigen baas. Pensioen geregeld?

Gepubliceerd op 23 augustus 2023

De financiële foto

Voor werknemers in loondienst is het belangrijk nieuws: het nieuwe pensioenstelsel is ingegaan. De nieuwe pensioenwet heeft echter ook gevolgen voor zzp’ers. Weet jij als zelfstandig ondernemer wat dit voor jou betekent?

Wat in de volksmond ‘pensioen’ wordt genoemd, bestaat eigenlijk uit drie delen: de AOW (eerste pijler), pensioen dat je via de werkgever opbouwt (tweede pijler) en individuele aanvullingen zoals lijfrentes, levensverzekeringen of koopsommen (derde pijler).

Alle Nederlanders hebben recht op een AOW-uitkering. Ben je in loondienst, dan bouw je vaak extra pensioen op via je werkgever. De pensioenwet heeft vooral impact op dat werkgeverspensioen. Maar vergis je niet, ook in de derde pijler veranderen er zaken door de nieuwe pensioenwet.

Zzp’ers en het nieuwe pensioenstelsel: veranderingen in de derde pijler

Zelfstandig ondernemers moeten zelf actie ondernemen om iets extra’s op te bouwen, de derde pijler. Er zijn best veel opties, zoals lijfrente, banksparen of collectieve pensioenregelingen voor zzp’ers. Wat je in deze pijler opbouwt, is fiscaal voordelig. Je kunt de inleg namelijk aftrekken. Daar tegenover staat dat je het geld dan wel daadwerkelijk opzij moet zetten voor je pensioen.

Met de nieuwe pensioenwet verandert het bedrag dat je fiscaal kunt inleggen. Het gaat van 13,3 procent van het pensioengevend inkomen naar 30 procent. Bovendien gaat de termijn van de reserveringsruimte van zeven naar tien jaar. Om dat mogelijk te maken werd vorig jaar de FOR (fiscale oudedagreserve) afgeschaft.

Het wordt dus voor zzp’ers aantrekkelijker gemaakt om pensioen op te gaan bouwen in de derde pijler. En dat is goed nieuws! Uit cijfers van het CBS blijkt namelijk dat momenteel slechts 1 op de 10 zelfstandigen een lijfrentepremie als pensioenvoorziening heeft. Met de nieuwe pensioenwet is er dus flink meer ruimte gekomen voor zelfstandig ondernemers om pensioen op te gaan bouwen.

Je opgebouwde pensioen

Via mijnpensioenoverzicht.nl vind je alle beschikbare informatie over je pensioen. Je ziet hier hoeveel AOW je straks krijgt, hoeveel pensioen je mogelijk hebt opgebouwd als je vroeger in loondienst was en bij welke pensioenuitvoerder(s) je dan dat pensioen hebt opgebouwd. Ook zie je wat je nabestaanden krijgen als je overlijdt.

Natuurlijk kun je ook nog blijven werken na je pensioenleeftijd. Je mag namelijk onbeperkt bijverdienen na het bereiken van je pensioenleeftijd, ook als zzp’er. Je betaalt bovendien minder belasting. Zo kun je je pensioen maandelijks aanvullen door je bijverdiensten als zelfstandig ondernemer.

Denk nu vast na over je pensioen

Het is belangrijk om nu al na te denken wat je inkomsten na je pensioen zijn en wat je verwacht uit te geven. Misschien kom je financieel in de knel als je besluit met pensioen te gaan, omdat je nog hoge vaste lasten hebt. Of omdat je geen aanvullend pensioen hebt opgebouwd in de derde pijler.

Financieel gezond. Nu en later.

Er kan van alles gebeuren dat invloed heeft op je financiële situatie op korte én lange termijn. Wat als er iets gebeurt dat je niet zag aankomen? Als je weet hoe je er financieel voor staat, kun je betere keuzes maken en gemakkelijker inspelen op onverwachte situaties.

Wil je graag weten welke mogelijkheden er zijn voor jou om extra pensioen op te bouwen? Of wil je graag in kaart brengen wat je financiële plaatje later wordt? Laat jouw Veldsink Financiële Foto maken bij het kantoor bij jou in de buurt en weet waar je (straks) aan toe bent.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Eigen baas. Pensioen geregeld?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden