Vervroegd met pensioen: wat zijn de mogelijkheden?

Gepubliceerd op 08 maart 2022

De financiële foto

Het is een vraag die met het stijgen van de AOW-leeftijd steeds vaker wordt gesteld: ‘Kan ik eerder stoppen met werken?’ Het antwoord is simpel: natuurlijk kan dat. Een financieel plan kan je daarbij het juiste inzicht geven.

Wanneer wil ik stoppen met werken en hoeveel inkomen heb ik nodig om rond te kunnen komen? Dit zijn de vragen die je jezelf moet stellen.

Je bouwt pensioen op via jouw werkgever, en je wilt graag vervroegd met pensioen? Dan ga je dus ook minder pensioen opbouwen omdat je eerder stopt. Eerder met pensioen gaan kost geld, maar hoeveel dat is en welke mogelijkheden er zijn om dit op te kunnen vangen, verschilt per persoon.

Laat je jouw pensioen eerder ingaan, dan is de totale uitkeringsduur langer of zal je maandelijks inkomen lager worden. Of dit verstandig is, hangt af van de mogelijkheden en of er nog andere voorzieningen beschikbaar zijn om je bestedingspatroon op peil te houden. Met een financieel plan maak je dit inzichtelijk.

Volledig stoppen en de optie van een tijdelijk hoger pensioen

Als je vóór de AOW-gerechtigde leeftijd wilt stoppen met werken, dan kun je bij je pensioenuitkering ervoor kiezen om de eerste jaren een hoger bedrag te ontvangen en daarna een lager. De meeste pensioenregelingen gaan uit van een pensioenleeftijd van 68 jaar. Als je de uitkering eerder laat ingaan, spreken wij van vervroegen. Vervroegen van pensioen kost gemiddeld per jaar dat je eerder stopt, ongeveer 6 – 8% van de oorspronkelijke uitkering. Let wel op dat de opbouw ook eerder stopt in deze situatie waardoor het maximaal te bereiken pensioen ook lager wordt. Ga voor jezelf na of deze constructie haalbaar is voor jou.

Volledig stoppen met eigen geld

Als je AOW krijgt, betaal je minder belasting. Dat voordeel heb je nog niet als je eerder stopt met werken. Zolang je de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt, wordt je pensioenuitkering dus zwaarder belast. Het kan daarom verstandig zijn om bijvoorbeeld met eigen middelen de periode tot aan de AOW-leeftijd te overbruggen. Dat kan veel belasting schelen!
De AOW-uitkering zelf kun je niet vervroegen. Stop je eerder met werken, dan heb je die periode dus nog geen AOW.

Minder werken

In overleg met je werkgever kun je mogelijk ook in deeltijd gaan werken en in deeltijd met pensioen gaan. Het pensioenreglement bepaalt de voorwaarden waaronder je dit kunt doen. Vaak zit er een leeftijdsgrens aan gekoppeld. Op deze manier kun je toch een stapje terug doen en bouw je ook nog steeds een deel pensioen op. Doordat je een deel van je pensioen al wél laat uitkeren, heb je mogelijk een iets lager maar, samen met je salaris, toch een volwaardig inkomen.

Eerder stoppen met werken? Maak een Veldsink Financiële Foto  

Of je eerder met pensioen kunt, hangt vooral af van je eigen financiële situatie. Hoeveel denk je nodig te hebben aan inkomsten en heb je genoeg geld om de jaren te overbruggen tot je AOW-gerechtigd bent? Hoe kun je in de werkzame jaren die je nog hebt voldoende middelen opbouwen om een vervroegd pensioen mogelijk te maken?

Met de Veldsink Financiële Foto maakt de adviseur samen met jou een momentopname van je huidige financiële situatie en een inventarisatie van je wensen voor de toekomst. Met deze informatie in gedachten, kijkt hij naar de vragen die er spelen rond pensioen, arbeidsongeschiktheid, overlijden en vrijkomend kapitaal. Vervolgens geeft hij dit overzichtelijk weer in een rapport en geeft hij een advies over wat je kunt doen om jouw doelen te bereiken en daarmee ook je financiële toekomst veilig te stellen.

Pas als je weet wat je elke maand overhoudt wanneer je stopt en hoeveel geld je extra moet reserveren, weet je of je verstandig met vervroegd pensioen kunt.

Interesse gewekt in de Veldsink Financiële foto? Ook dan zijn we er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Vervroegd met pensioen: wat zijn de mogelijkheden?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden