Een huis kopen zonder spaargeld: kan dat?

Gepubliceerd op 01 augustus 2022

Hypotheken

Sinds enkele jaren is het niet langer mogelijk om de ‘kosten koper’ mee te financieren met je hypotheek. Dit bedrag dien je dus zelf in te leggen. Daar bovenop zijn er nog meer kostenposten waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een huis. Is een huis kopen zonder spaargeld dan nog realistisch? Wij zochten het uit.

Vrijstelling overdrachtsbelasting

Vanaf 2021 betalen huizenkopers jonger dan 35 jaar eenmalig geen overdrachtsbelasting. Voorwaarde is wel dat de woning niet duurder mag zijn dan vier ton én kopers moeten zelf in het huis gaan wonen. De vrijstelling geldt voor iedere koper afzonderlijk. Koop je een huis dat duurder is dan vier ton, dan betaal je nog steeds 2 procent overdrachtsbelasting over het hele bedrag.

Hypotheekadvies

De kosten voor hypotheekadvies variëren. Sommige partijen rekenen speciaal voor starters lagere tarieven. Doordat onafhankelijk adviseurs de rentes en voorwaarden van verschillende aanbieders vergelijken, pakt de rente vaak lager uit wat op langere termijn zomaar duizenden euro’s kan schelen.

Een onafhankelijk adviseur geeft een compleet advies: dat betekent dat ook de situaties bij een (hoge) studieschuld, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en overlijden in kaart worden gebracht. Ook zal de adviseur met je bespreken wat je belangrijk vindt: wil je veel geld besteden aan je huis en je woongenot?  Of heb je liever meer bestedingsruimte?  Wat zijn je toekomstplannen en wat betekenen díe voor je bestedingsruimte?

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om alles zelf uit te zoeken. Je krijgt dan geen advies en betaalt alleen bemiddelingskosten. Doe dit alleen wanneer je precies weet wat je wilt, als je beschikt over financiële kennis en doorziet hoe een hypotheek werkt. We merken dat ‘doe-het-zelvers’ vaak na het maken van de verplichte kennis- en ervaringstoets alsnog een adviseur raadplegen. Dit is achteraf altijd kostbaarder dan het aanvragen van hypotheekadvies direct vanaf het begin.

Borgtocht NHG

Voor een woning met een koopsom van maximaal € 355.000,- (grens 2022) kun je kiezen voor Nationale Hypotheek Garantie. Dit levert je behalve een rentekorting, ook een vangnet op bij onvoorziene omstandigheden. De kosten bedragen eenmalig 0,6 procent van de totale lening.

Notariskosten

Wie koopt, mag kiezen. Althans, als het om de notaris gaat. Je betaalt voor een hypotheekakte, een leveringsakte en de inschrijving daarvan in het Kadaster. Het loont de moeite om de tarieven te vergelijken. Ze lopen namelijk nogal uiteen van € 750,- tot € 1700,-.

Taxatie en bouwkundige keuring

Voordat een geldverstrekker je hypotheekaanvraag goedkeurt, is een taxatierapport nodig. De kosten hiervan variëren tussen € 650,- en € 850,-. (regio gebonden). Voor een wat ouder pand is een bouwkundige keuring geen overbodige luxe. Reken hiervoor op nog eens zo’n € 400,-. Dit laatste is overigens, in tegenstelling tot de taxatie, geen verplichting.

Bankgarantie

Met een bankgarantie regel je dat de bank garant staat voor de waarborgsom die je verschuldigd bent, mocht de koop onverhoopt niet doorgaan. De waarborgsom bedraagt tien procent van de koopsom. De kosten voor een garantie zijn doorgaans 1 procent van de waarborgsom.

Makelaarskosten

Neem je een aankoopmakelaar in de arm, dan brengt dat kosten met zich mee. De tarieven variëren nogal. Denk aan tussen de 1,2 en 1,5 procent van de aankoopsom. Al zijn er ook makelaars die voor een vast tarief werken. Onthoud wel dat je dankzij de aankoopmakelaar-investering, de kwaliteit van je huis vergroot. Dit komt je woongenot ten goede en het maakt de investering daarom vaak meer dan waard.

Welke kosten zijn aftrekbaar?

Een aantal van bovenstaande kosten kun je aftrekken wanneer je je aangifte inkomstenbelasting doet. Het gaat dan om de advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheek, de notariskosten voor de hypotheekakte, de kosten voor het taxatierapport én de kosten voor NHG. Een mooie aftrekpost dus!

Ook dan zijn we er voor jou

De conclusie die we hieruit helaas wel kunnen trekken: het inleggen van eigen geld is een must bij het kopen van een huis. We bieden je graag het financieel advies dat je nodig hebt. Neem gerust contact op met jouw Veldsink adviseur in de buurt. Ook dan zijn we er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Een huis kopen zonder spaargeld: kan dat?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden