Draag jij al een helm op de scooter?

Gepubliceerd op 23 februari 2023

Verzekeringen

Een snorscooter was voor velen een fijn vervoermiddel, onder andere omdat je daar geen helm bij nodig had. En je haar bleef goed zitten. Dat is nu verleden tijd. Sinds 1 januari 2023 geldt er namelijk ook voor deze scooterrijders een helmplicht. De snorscooters mogen maximaal 25 kilometer per uur rijden en zijn herkenbaar aan de blauwe kentekenplaat. De helmplicht geldt ook voor degene die bij jou achterop zit. Draag jij al een goedgekeurde helm?

Waarom helmplicht?

De helmplicht is er natuurlijk niet voor niets. Je bent namelijk erg kwetsbaar in het verkeer. Jaarlijks vallen er tussen de 30 en 40 dodelijke verkeerslachtoffers en honderden (zwaar) gewonden onder snorfietsers en bromfietsers. Om dit terug te dringen is het vanaf 1 januari 2023 verplicht om als bestuurder én als bijrijder een goedgekeurde helm te dragen. Door het dragen van een helm verklein je de kans op (ernstig) hoofdletsel bij een ongeval. Dat is belangrijker dan dat plukje haar dat niet goed zit, toch?

Boete als je zonder helm rijdt

Draag altijd een helm op de snorscooter of bromfiets. Uiteraard voor jouw eigen veiligheid en die van je passagier, maar ook om een boete van €100,- (exclusief administratiekosten) te voorkomen. Overigens om op een brom- of snorfiets te mogen rijden moet je wel minimaal een AM-rijbewijs hebben. Dit rijbewijs kun je al vanaf 16 jaar gaan halen, met een theorie- en praktijkexamen.

Welke helm is veilig?

Het belangrijkste is dat je helm is goedgekeurd. Je kunt kiezen voor een bromfietshelm of speedpedelec-helm. Hieraan herken je of de helm is goedgekeurd:

 • Een bromfietshelm heeft een cirkel met de hoofletter E erin. Daarachter staat een cijfer dat staat voor een EU-land. In Nederland is dat het cijfer 4. Alle in de EU-goedgekeurde helmen voldoen.
 • Een goedgekeurde speedpedelec-helm heeft de markering NTA 8776:2016.

Overstappen van snorscooter naar bromfiets

Misschien denk je: een helm is nu toch verplicht, dan kan ik net zo goed overstappen op een bromfiets. Dan ben ik ook nog eens een stuk sneller dan die 25 kilometer per uur van mijn snorscooter.

Stap je over naar een bromfiets? Laat het ons weten, dan passen we jouw verzekering aan. Zo ben je zeker van de juiste dekking. Bel of kom gerust even naar het kantoor bij jou in de buurt om het te regelen. Ook dan zijn we er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Draag jij al een helm op de scooter?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden