Doorwerken na de AOW: een win-winsituatie

Gepubliceerd op 03 april 2024

Medewerkers

Voor sommige ouderen komt het pensioen te vroeg. Zij willen niet stoppen met werken na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Bijvoorbeeld om sociale contacten te behouden of vanwege het gevoel van voldoening en nuttig zijn. Welke invloed heeft het doorwerken na de pensioenleeftijd op jouw werkgeverschap?

We blijven langer vitaal en het komt steeds vaker voor dat een werkende oudere besluit om door te werken na het bereiken van de pensioenleeftijd. Uit onderzoek blijkt dat 4 van de 10 gepensioneerden (weer) betaald wil werken en de verwachting is dat het aantal doorwerkers blijft toenemen. Dat kan dus ook gelden voor jouw medewerkers, met gevolgen voor jouw werkgeverschap.

Als jouw medewerker een doorwerker wordt

Het is verstandig om tijdig in gesprek te gaan met oudere werknemers over hun aanstaande pensioen. Geeft één van jouw werknemers aan graag door te willen werken, zorg dan voor een goed beleid. Bespreek wensen en mogelijkheden en kijk samen hoe je dit kunt vormgeven. Zeker in de huidige, krappe arbeidsmarkt zijn medewerkers die willen doorwerken enorm waardevol. Je behoudt kennis en ervaring binnen jouw bedrijf, je hoeft minder personeel te werven en er gelden lagere werkgeverslasten.

Als jouw medewerker besluit om door te werken, is het goed om het volgende te weten:

 • Afsluiten van een nieuw arbeidscontract
  Loopt de huidige arbeidsovereenkomst van de werknemer af door het bereiken van de AOW-leeftijd? Dan moet je een nieuw contract afsluiten. Is er in de cao en in de arbeidsovereenkomst opgenomen dat de werknemer mag doorwerken na de AOW-leeftijd, dan loopt het arbeidscontract gewoon door.
 • Arbeidscontract AOW’er
  Als jouw werknemer de AOW-leeftijd heeft bereikt, mag je hem/haar maximaal 6 tijdelijke contracten aanbieden binnen een periode van maximaal 4 jaar.
 • Loonbelasting, premies en ziekengeld na de AOW-leeftijd
  Ook als jouw medewerker doorwerkt na de AOW, houd je loonbelasting in. Je hoeft als werkgever geen premies meer te betalen voor de Werkloosheidswet (WW), Ziektewet, Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO), Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) en Algemene Ouderdomswet (AOW). Jouw werknemer is dus niet meer verzekerd tegen werkloosheid of arbeidsongeschiktheid, maar heeft nog wel recht op een Ziektewetuitkering (ziekengeld).
 • Extra inkomen
  Het doorwerken heeft géén gevolgen voor de hoogte van het AOW of het aanvullend pensioen dat jouw medewerker heeft opgebouwd.
 • In het geval van ziekte
  Bij ziekte moet je als werkgever sinds 1 juli 2023 het loon voor een AOW-gerechtigde maximaal 6 weken doorbetalen (voorheen was dit 13 weken). Ook mag de werknemer tijdens de eerste 6 weken van de ziekte niet ontslagen worden. Daarnaast gelden er minder strikte eisen bij re-integratie.

Jouw pensioen en dat van je medewerkers goed geregeld

Ook als het pensioen voor jouw medewerkers nog ver weg is, is het verstandig om hen te informeren over dit onderwerp. Als werkgever kun je het basispensioen aanvullen met een eigen pensioenregeling. Veel werknemers reserveren dan ook met hulp van hun werkgever geld voor hun oude dag. Hoewel je als werkgever niet altijd verplicht bent om een pensioenregeling aan te bieden, getuigt het van goed werkgeverschap als je dat wel doet. Een goede pensioenregeling kan voor een toekomstig werknemer zelfs een extra argument zijn om bij jouw bedrijf te komen werken.

Pensioen is een complex onderwerp. Daarom is het verstandig je goed te laten adviseren. We helpen je graag bij het ontwerpen van een pensioenregeling die past bij jouw bedrijf en bij jouw werknemers. Daarnaast helpen we bij het informeren van de werknemers. Uiteraard zorgen wij ervoor dat de pensioenregeling wordt ondergebracht bij de juiste pensioenuitvoerder.

En heb je al nagedacht over jouw eigen oude dag? Wil je zo snel mogelijk gaan genieten van die extra vrije tijd of werk je toch liever nog even door? Wat je ook kiest, het is belangrijk om inzicht te hebben in je financiën en je persoonlijke financiële toekomst. Dat geeft rust. Maak eens een afspraak met jouw zakelijk adviseur voor onafhankelijk pensioenadvies. Wij komen graag bij je langs. Onze oplossingen helpen je vooruit.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Doorwerken na de AOW: een win-winsituatie
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden