Deze factoren hebben invloed op je hypotheek

Gepubliceerd op 19 augustus 2020

Hypotheken

Je wilt een huis kopen, maar kan dat ook in jouw situatie? Ontdek welke zaken invloed hebben op je hypotheek. We zetten er acht voor je op een rij.

Wel of geen vaste baan

Een baan én een vast contract. Dat is voor alle geldverstrekkers de meest ideale situatie. Heb je een contract voor bepaalde tijd, dan wordt het al wat spannender. Je kunt dan bij je werkgever een intentieverklaring vragen. Daarin staat dat je baas de intentie heeft om je in de toekomst wel een vast contract aan te bieden. Onder de voorwaarden dat je op hetzelfde niveau blijft presteren en de bedrijfsomstandigheden gelijk blijven.

Zelfstandig ondernemer

Als zzp’er heb je meestal een wisselend inkomen. Daarom kijken geldverstrekkers naar je gemiddelde inkomen over de laatste drie kalenderjaren. Neem je jaarcijfers, prognoses, belastingaangiftes en belastingaanslagen altijd mee als je op hypotheekgesprek gaat.

Leaseauto en telefoon

Heb je een auto met een private leasecontract? Dan wordt deze voor een deel geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. En dat heeft invloed op hoeveel je bij de bank kunt lenen. Ook andere zaken die je least of op afbetaling koopt met een waarde van meer dan € 250, zoals een cv-ketel, tv of telefoonabonnement met daarbij inbegrepen een toestel, worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). En dat kan zomaar betekenen dat je tienduizenden euro’s minder kan lenen.

Als je zakelijk least, heeft dit geen invloed op je hypotheek.

BKR-registratie: lening, creditcard, krediet, rood staan

Alle leningen van meer dan € 250 en met een looptijd langer dan een maand worden geregistreerd bij het BKR. Zo ook een creditcard, persoonlijke lening, doorlopend krediet en de mogelijkheid om rood te staan op je betaalrekening. Dit neemt een hypotheekverstrekker mee bij het bepalen van de hoogte van de hypotheek.

Als je een betaalachterstand hebt, kun je een negatieve BKR-registratie krijgen. Het kan dan moeilijker zijn om een hypotheek af te sluiten. Een actueel overzicht van je BKR-gegevens kun je opvragen via de website van het BKR.

Studieschuld

Heb je een studieschuld? Dan heeft dit ook invloed op de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen. Een studieschuld wegen we minder zwaar mee dan andere schulden. Wel kijken we naar de oorspronkelijke studieschuld. Het maakt dus niet uit hoeveel je al hebt afgelost.

Een studieschuld staat niet geregistreerd bij het (BKR), net als leningen zonder tussenkomst van een bank. Je bent wel verplicht je schuld te melden bij je adviseur. Want als we geen rekening houden met deze kosten, dan heb je kans dat je later in de problemen komt met het betalen van de hypotheeklasten.

Partneralimentatie

Als je alimentatie aan je ex-partner betaalt, dan wordt dit van je inkomen afgetrokken bij het bepalen van je hypotheek. Je kunt hierdoor minder geld lenen. Ontvang je alimentatie? Dan kun je het bij je inkomen optellen, zodat je juist meer kunt lenen. Kinderalimentatie heeft  geen invloed op de hoogte van een nieuwe hypotheek.

Eigen geld

Vanaf 2018 kun je niet meer dan 100% van de marktwaarde van je nieuwe huis lenen. De taxateur bepaalt deze marktwaarde. Notariskosten, overdrachtsbelasting bij een bestaande bouw, een eventuele bouwtechnische keuring en alle andere bijkomende kosten zijn dus voor je eigen rekening en kun je niet meer meefinancieren. Om een hypotheek te krijgen moet je de bank laten zien dat je deze kosten met eigen geld kunt betalen.

Duurzaam wonen

Als je droomhuis duurzaam is, dan is er op hypotheekgebied meer mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld maximaal € 25.000 extra hypotheek krijgen voor de aankoop of het verbouwen van een Nulopdemeter-woning. Dat is een woning die meer energie opwekt dan verbruikt. Of wil je je droomhuis verduurzamen, bijvoorbeeld met dubbelglas, zonnepanelen of een HR-ketel? Dan kun je tot € 9.000 extra hypotheek krijgen. Iedere hypotheekverstrekker bepaalt zelf of je in aanmerking komt voor deze extra financieringsruimte, afhankelijk van je inkomen.

Behoefte aan advies?

Wil je graag meer informatie over het aanvragen van je hypotheek en alles wat erbij komt kijken? Dan helpen onze adviseurs je graag. Loop gerust eens binnen bij één van onze vestigingen. De koffie staat klaar!

 

 

Bron: RegioBank

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Deze factoren hebben invloed op je hypotheek
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden