Denk je aan de periodieke elektrakeuring?

Gepubliceerd op 31 oktober 2022

Onderneming

Een goedwerkende elektrische installatie in je bedrijf lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het natuurlijk niet. Een periodieke elektrakeuring is bij veel brandverzekeringen daarom verplicht. Houd daarom de deadline voor de periodieke elektrakeuring goed in de gaten, en plan de keuring ruim van tevoren in.

Een groepenkast die kortsluiting veroorzaakt. Kabels die oververhit raken en smelten of waar muizen aan knagen. Zulke omstandigheden kunnen leiden tot onveilige situaties waarbij brand kan ontstaan of iemand een elektrische shock kan krijgen. Naar schatting wordt zo’n 30% van de bedrijfsbranden veroorzaakt door een defect in de elektrische installatie. Een periodieke elektrakeuring is daarom altijd belangrijk om uit te voeren.

Elektrakeuring verplicht bij verzekeraars

Bij veel verzekeraars is een periodieke elektrakeuring verplicht bij het afsluiten van een brandverzekering. Er zijn verschillende keuringsnormen (denk bijvoorbeeld aan de Scope 10) en er zijn ook verschillende termijnen wanneer de keuring plaats moet vinden. Dat varieert van elke 2 jaar een keuring tot elke 5 jaar. Vindt de keuring niet periodiek plaats, dan loop je een risico. Er kan bijvoorbeeld schade (zoals brand) ontstaan vanuit de elektrische installatie. Als blijkt dat er geen periodieke keuring is geweest, dan krijg je geen uitkering voor de schade die daaruit is ontstaan.

Houd daarom goed in de gaten welke keuringsnorm voor jouw bedrijf of branche geldt en wat daarvoor de keuringstermijnen zijn. Wees je bewust van de deadline en plan de verplichte keuring ruim op tijd in, vóórdat de deadline verloopt.

Uitvoeren van de keuring

Laat de elektrakeuring uitvoeren door een gespecialiseerd en vakkundig bedrijf. Verzekeraars stellen namelijk vaak eisen aan de vakbekwaamheid van de bureaus die deze keuringen uitvoeren. Als ondernemer wil je immers een goed advies en een juiste rapportage ontvangen over jouw elektrische installatie. Zo weet je zeker dat je de juiste aanbevelingen opvolgt. Niet alleen om te voldoen aan de eisen van de verzekeraar, maar vooral ook om de veiligheid van je medewerkers en je bedrijf te borgen.

Heb je vragen over jouw brandverzekering? Of wil je er juist een afsluiten? Neem dan contact op met je zakelijk adviseur in de buurt. Onze oplossingen helpen je vooruit.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Denk je aan de periodieke elektrakeuring?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden