De noodzaak van een milieuschadeverzekering

Gepubliceerd op 24 augustus 2023

Onderneming

Het aantal zonnepanelen in Nederland neemt in razend tempo toe. Het risico op schade door brand aan zonnepanelen neemt daardoor ook toe. Bijvoorbeeld als bij brand de restdelen op een ander terrein terechtkomen. Kun je je hiertegen verzekeren?

Het zal je maar gebeuren: in de buurt van je bedrijf is een caravanstalling in vlammen opgegaan. De roetdeeltjes en de stukken glas van de ruim 2100 zonnepanelen zijn tot zo’n 5 kilometer verderop teruggevonden. De akkerbouwers in de omgeving weten niet of ze dit jaar kunnen oogsten. En het dak van jouw bedrijf heeft schade opgelopen door rondvliegende glasstukken van de zonnepanelen. Wat doe je dan?

De milieuschadeverzekering

Een milieuschadeverzekering (msv) biedt dekking op het moment dat er door jouw bedrijf onbedoelde schade ontstaat aan het milieu, bijvoorbeeld bij brand of door storm. Er kunnen dan (schadelijke) stoffen vrijkomen, zoals asbest, diesel, blusmiddelen of schoonmaakmiddelen. Die stoffen kunnen vervolgens in de bodem of het water terechtkomen. Een bedrijf wordt hiervoor aansprakelijk gesteld en moet zorgen voor opruiming en sanering. Deze kosten kunnen hoog oplopen. Met een msv kan een bedrijf zich verzekeren tegen de milieuschade die het onbedoeld heeft veroorzaakt.

Zonnepanelen in de milieuschadeverzekering

Doordat in Nederland het aantal zonnepanelen zo snel toeneemt, neemt ook de kans op brand aan de panelen toe. Wie is dan verantwoordelijk voor het opruimen van de deeltjes? En wie gaat dit betalen? Dat is niet altijd even duidelijk. Gelukkig is er tegenwoordig bij veel milieuschadeverzekeringen ook dekking voor schade door inkomende glasdeeltjes van zonnepanelen. Als er door brand restdelen van zonnepanelen op jouw terrein terechtkomen, ben je verzekerd tegen de kosten voor het opruimen hiervan. Een hele fijne gedachte: want ook al zou je als ondernemer zelf geen vervuiling veroorzaken, je bedrijf kan wel degelijk worden vervuild door een brand in de omgeving. Hiervoor ben je met een milieuschadeverzekering gedekt.

Check je verzekeringen

Als je een eigen bedrijf hebt, wil je zeker weten dat je niet onverwachts voor hoge kosten komt te staan. Het is daarom goed om regelmatig te checken of je nog steeds de juiste verzekeringen hebt. Wil je weten of je goed verzekerd bent? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs. Onze oplossingen helpen je vooruit.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
De noodzaak van een milieuschadeverzekering
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden