Checklist huis bezichtigen

Gepubliceerd op 04 november 2020

Hypotheken

Hoe ga je gericht op zoek naar je droomhuis en zorg je dat je een huis koopt waar je geen spijt van krijgt? Zet dan eerst eens je woonwensen op een rij. Waar moet het huis (minimaal) aan voldoen, in welke omgeving wil je wonen, hoe duur mag het huis zijn en hoe hoog de hypotheek? Een huis bezichtigen met checklist helpt!

1.      Waar en hoe wil je wonen?

Zet in je checklist huis bezichtigen wat voor soort woning je zoekt. Een appartement, of juist een twee-onder-een kap woning? In de stad, of liever in een lieflijk dorp(je)? Als je weet wat je wilt, dan is het tijd om op huizenjacht te gaan. Op internet is er genoeg te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op Funda of Jaap.

2.      Met of zonder makelaar op droomhuizenjacht

Een aankoopmakelaar kan handig zijn. Hij of zij gaat voor je op zoek naar een woning die bij je past en helpt je ook met de onderhandeling. Natuurlijk zit hier wel een prijskaartje aan. Je kunt er ook voor kiezen om alles zelf te regelen. Zorg dan wel dat je een goed beeld hebt van wat de woning waard is. Je kunt een indruk krijgen van de mogelijke waarde, door de WOZ-waarde te checken. Maar de daadwerkelijke waarde van de woning kan alleen worden vastgesteld door een taxateur.

3.      Bezichtiging huis: waar op letten?

Heb je je mogelijke droompaleis gevonden? Plan dan snel een bezichtiging om te kijken of het huis echt aan al je wensen voldoet. En hoe de staat van de woning is. Zie je vochtplekken? Is de woning geïsoleerd en voorzien van dubbel glas? Hoe ziet het schilderwerk eruit? Wat is de staat van de cv-ketel en elektra? Is er voldoende ruimte en lichtinval en hoe is de ligging van de woning en tuin ten opzichte van de zon? Hoe is de staat van het sanitair en de keuken? Laat een bouwkundige keuring doen voor een professioneel oordeel over de staat. De verkoper heeft de plicht je te informeren over gebreken, maar je hebt als koper ook een onderzoeksplicht.

Tip: Vraag ook naar de stookkosten, de gemeentelijke belastingen, de kosten van een parkeervergunning en eventuele erfpacht. Zo krijg je een idee van de woonlasten naast de hypotheek.

Nog een tip: Maak een afvinklijst voor de woningbezichtiging met punten waar je op moet letten.

4. Check de omgeving

Bij een checklist woning bezichtigen hoort ook een omgevingscheck. Is er in de directe omgeving van je mogelijke nieuwe woning voldoende ruimte om te parkeren? Hoe is de toegang tot openbaar vervoer? Zijn er voldoende faciliteiten, zoals een supermarkt, apotheek, huisarts of school? Is de buurt rustig en veilig genoeg? Is er geen overlast van verkeer of bijvoorbeeld hangjongeren?

5. Check de prijs

Controleer als je een huis gaat bezichtigen ook hoe lang deze al te koop staat en of de vraagprijs al eens is gedaald. Hoe langer het te koop staat, hoe meer onderhandelingsruimte er mogelijk is. Check ook wat de vraagprijs is van soortgelijke woningen in dezelfde buurt als vergelijking.

6. Check de hypotheek

Heb je je droomhuis gevonden en wil je een bod doen? Bepaal dan vooraf met een hypotheekadviseur tot hoever je kunt gaan. Houd vast aan je plafond en laat je niet verleiden om hoger te bieden. Zo zorg je dat je de maandlasten kunt blijven betalen en kunt blijven leven zoals je wilt.
Onze adviseurs staan klaar om je te helpen. Loop gerust eens binnen of vraag vrijblijvend een oriëntatiegesprek aan.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Checklist huis bezichtigen
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden