Voorkom brand in huis met deze maatregelen

Gepubliceerd op 07 december 2023

Preventie

Je huis is je thuis. Daar moet je je veilig voelen. Een brand in of rondom je huis tast dat gevoel van veiligheid aan en dat is, op zijn zachtst gezegd, niet prettig. Gelukkig kun je vrij gemakkelijk het risico op een woningbrand beperken. Brandpreventie begint met bewustzijn en het treffen van de juiste maatregelen. Waar moet je op letten om brand in en om je huis te voorkomen?

Weet jij bijvoorbeeld dat het niet regelmatig schoonmaken van het stoffilter van de wasdroger of de filters in de afzuigkap, de kans op brand verhoogt? Daarnaast zijn niet veel mensen zich ervan bewust dat de elektra in het huis elke vijf jaar gecontroleerd moet worden. Kortsluiting is een van de vaakst voorkomende oorzaken van brand in huis.

Schoorsteenbrand door haardvuur of houtkachel

Het stookseizoen is volop in gang. Vanwege de hoge energieprijzen gebruiken mensen een houtkachel of steken vaker de haard aan als alternatieve manier om een woning te verwarmen. Toch kan zo’n gezellig haardvuur erg gevaarlijk zijn.

 • Er is altijd een risico dat het misgaat. Gelukkig vergoedt je opstalverzekering in de meeste gevallen de schade, tenzij je de schade had kunnen voorkomen door goed onderhoud en juist gebruik van de haard. Als het rookkanaal niet goed schoon is, is het risico op een schoorsteenbrand groot. Het is daarom belangrijk om de schoorsteen minimaal eens per jaar te laten inspecteren en schoon te laten vegen.
 • Let op het soort hout dat je gebruikt om te stoken. Lang niet alle houtsoorten zijn geschikt om op het vuur te gooien. Hout voor in de open haard moet schoon en droog zijn. Vermijd het gebruik van bewerkt of geverfd (rest)hout of naaldhout.
 • Zorg dat er altijd een brandblusser, emmer zand of zout klaarstaat om vuur mee te doven. Gebruik nooit water! Hierdoor kan er namelijk een ontploffing ontstaan en het zorgt voor een enorme rookontwikkeling.

Elektrische apparaten en opladers

Volgens verzekeraars veroorzaakt het verkeerd gebruik van elektrische apparaten de helft van het aantal woningbranden. Het grootste risico is het opladen van de batterij of accu van een apparaat.

 • ’s Nachts je telefoon of bijvoorbeeld de accu van je elektrische fiets opladen terwijl je slaapt. Handig, maar niet verstandig. Als je slaapt en daardoor niet ziet wanneer de batterij vol is, kan het apparaat gaan ‘overladen’ met het risico dat de lader of het apparaat zelf oververhit raakt en in brand vliegt. Laad daarom het liefst op als je wakker bent. Haal de stekker uit het stopcontact als de batterij of accu vol is. Gebruik ook altijd een oplader die bij het apparaat hoort, zodat de kans op oververhitting minimaal is.
 • Is het apparaat beschadigd, bijvoorbeeld doordat het is gevallen? Dan is de kans op brand groter. Leg defecte accu’s buiten neer en lever ze zo snel mogelijk in bij een inleverpunt.

Zonnepanelen

Het verduurzamen van je huis door het plaatsen van zonnepanelen bespaart geld, ontlast het milieu en verhoogt je wooncomfort. De kans op brand door zonnepanelen is erg klein, mits ze goed zijn geïnstalleerd. Laat zonnepanelen daarom altijd installeren door een gespecialiseerd bedrijf.

Brandveiligheid rond de feestdagen

In de maand december is er een toename van het aantal ongelukken door kerstbomen of feestkleding die in brand vliegen, omgevallen kaarsen en brandwonden bij het gourmetten. Je kunt het risico verminderen door verlichting met het KEMA-keurmerk te gebruiken. Een echte kerstboom is brandgevoeliger dan een kunstkerstboom. Ben je van plan om vuurwerk af te steken op oudejaarsavond? Let dan op met wijde kleding en vermijd het dragen van nylon stof.

Installeer rook- en koolmonoxidemelders

Sinds juli 2022 is het verplicht om rookmelders op iedere verdieping van je huis te hebben, zodat je gewaarschuwd wordt als er toch brand ontstaat. Een rookmelder detecteert echter geen koolmonoxide. Koolmonoxide is een gas dat ontstaat als je gas of hout verbrandt. Dit gebeurt in cv-ketels, gaskachels, geisers, gasfornuizen en haarden. Koolmonoxide ruik of proef je niet, maar het inademen ervan kan zeer ernstige gevolgen hebben. Een risico dat je gemakkelijk kunt voorkomen door het plaatsen van een melder.

Je huis en spullen goed verzekerd

Een opstalverzekering en inboedelverzekering verzekert je (in de meeste gevallen) bij brandschade. Als je huurt, hoef je alleen je spullen te verzekeren en voldoet een inboedelverzekering. De verhuurder moet de woning namelijk verzekeren.

Met deze tips is de kans op brand een heel stuk kleiner. Helemaal uitsluiten kan helaas niet, daarom helpen wij je bij het verzekeren van de resterende risico’s. Ook voor risicopreventie staan onze adviseurs voor je klaar. Loop eens binnen bij één van onze kantoren. Ook dan zijn we er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Voorkom brand in huis met deze maatregelen
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden