Blijf je ondernemen naast je AOW-uitkering?

Gepubliceerd op 03 juni 2024

De financiële foto

Veel mensen houden de AOW-leeftijd aan als hun moment van pensionering. Tot je AOW-leeftijd doorwerken is geen verplichting. Je mag met pensioen wanneer jij wilt. Steeds meer ondernemers willen doorwerken, ondanks hun naderende pensioenleeftijd. Ze komen dan wel in aanmerking voor een AOW-uitkering, maar stoppen met hun bedrijf hoeft nog niet.

Zolang je plezier houdt in het ondernemen en je voelt je goed, dan kun je prima blijven werken. Er zijn ook ondernemers die op het moment dat ze met pensioen gaan, juist starten met een eigen bedrijf. Ondernemen naast je AOW-uitkering? Dan is dit wel handig om te weten.

Onbeperkt bijverdienen na pensioenleeftijd

De AOW-uitkering wordt bepaald aan de hand van het aantal jaar dat je in Nederland woonde tussen je 15e en 67e levensjaar, dus niet óf en hoeveel je hebt gewerkt.

Het kan zijn dat je naast AOW ook een aanvullend pensioen krijgt, bijvoorbeeld van een werkgever uit het verleden. Dat pensioen gaat overigens niet altijd op dezelfde datum in als je AOW-uitkering. Wettelijk gezien kan dit ingaan op ieder moment voor de AOW-datum tot maximaal 5 jaar erna. Dit is ook afhankelijk van wat er in je pensioenovereenkomst staat.

Wat je daarnaast verdient als ondernemer beïnvloedt de hoogte van je AOW- of aanvullende pensioenuitkering (of lijfrente) niet. Je kunt dus onbeperkt bijverdienen wat een mooie aanvulling is op je basisinkomen. Houd er rekening mee dat wat je bijverdient wel van invloed kan zijn op de hoogte van huur- en zorgtoeslag die je mogelijk ontvangt.

Veranderingen belastingen

 • Belasting
  Heb je de AOW-leeftijd bereikt, dan betaal je geen AOW-premie meer. Het tarief van de eerste belastingschijf wordt daarmee een stuk lager en hoef je minder belasting te betalen. Door extra inkomsten kun je weer wel in een hogere belastingschijf vallen. Je betaalt in dat geval meer belasting over een deel van het extra inkomen.
 • Aftrekposten gehalveerd
  Ook na je pensioenleeftijd mag je als ondernemer gebruikmaken van bepaalde aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en (eventueel) de startersaftrek. Wat verandert na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd is dat je maar 50 procent van de vastgestelde bedragen mag aftrekken van je boekwinst.
 • Kleineondernemersregeling (KOR)
  Ga je het toch iets rustiger aan doen na je AOW-leeftijd? Dan is het goed om te weten hoeveel je per jaar bijverdient. Is dat minder dan € 20.000, dan kun je gebruikmaken van de kleineondernemersregeling. Hiermee heb je een vrijstelling voor de omzetbelasting. Je hoeft je klanten geen btw in rekening te brengen en je hoeft het niet af te dragen. Echter, de btw op kosten die je maakt, mag je niet meer aftrekken.

Ondernemen na je pensioen

Je hebt met de AOW-uitkering en aanvullende pensioenvoorzieningen al een zeker basisinkomen. Het geeft je de vrijheid om te blijven ondernemen zoals je bent gewend of er juist voor te kiezen op je gemak af te bouwen door af en toe een klus aan te nemen. Zolang jij je er goed bij voelt en er voldoening uithaalt kun je nog lang jouw kennis, kunde en ervaring inzetten.

Wil je jouw financiële situatie onder de loep nemen? Neem dan contact op met de zakelijk adviseur bij jou in de buurt om bijvoorbeeld een Veldsink Financiële Foto te maken voor inzicht in jouw financiële toekomst. Onze oplossingen helpen je vooruit.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Blijf je ondernemen naast je AOW-uitkering?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden