Bent u verantwoordelijk voor machineveiligheid?

Gepubliceerd op 21 augustus 2018

Onderneming

Jaarlijks krijgen meer dan 200.000 werknemers een arbeidsongeval waardoor zij langer dan een dag moeten verzuimen. Daarnaast zijn er door bedrijfsongevallen maar liefst 60 doden per jaar te betreuren. Werken met machines kan tot risicovolle situaties leiden. Wie is er dan verantwoordelijk, u of de fabrikant?

Ervaringen delen

De fabrikant is in eerste instantie verantwoordelijk voor het afleveren van een veilige machine. Maar dat wil niet zeggen dat hij voor een veilig gebruik helemaal niet verantwoordelijk is. U als afnemer van machines moet zelf geen ingrijpende veranderingen aanbrengen, maar de fabrikant moet er rekening mee houden dat mensen fouten maken. Het is daarom cruciaal dat u en de fabrikant regelmatig de ervaringen met de machine delen en de problemen die zich voordoen bespreken. De fabrikant kan dan eventueel voor verbeteringen zorgen. Verder moet de machine goed onderhouden worden en moet voor de juiste certificering gezorgd worden, ook na een ingrijpende of substantiële aanpassing van een machine.

Strafrechtelijk onderzoek

U bent verplicht om ernstige arbeidsongevallen te melden aan de Inspectie SZW. Die doet vervolgens onderzoek om te bepalen hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren en of er wet- en regelgeving is overtreden. Helaas is dat inderdaad het geval bij veel arbeidsongevallen met letsel of de dood tot gevolg. Het Openbaar Ministerie start dan een onderzoek naar strafvervolging. Er moet in dat geval wel een causaal verband zijn tussen het incident en de veiligheid van (het werken met) de machine. De schade moet toe te rekenen zijn aan de fabrikant en/of de werkgever en een van deze partijen had de schade moeten kunnen voorzien. De aansprakelijkheid wordt achteraf vastgesteld. Ook als dat niet leidt tot definitieve aansprakelijkheid, kan dat gevolgen hebben voor uw financiën. Banken en verzekeraars aarzelen namelijk om zaken te doen met organisaties en/of personen waarnaar een strafrechtelijk onderzoek is gedaan.

Hoe is uw aansprakelijkheid verzekerd?

Ook als veilig werken hoog op de agenda staat in uw bedrijf, kunt u een ongeval niet altijd voorkomen. Wij adviseren u dan ook om naast het nemen van preventiemaatregelen naar uw verzekeringen te kijken. Hoe is aansprakelijkheid verzekerd en waar kunnen uw medewerkers op rekenen als zij door een ongeval getroffen worden? Laat u hier door uw lokale vestiging vrijblijvend over informeren en adviseren.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Bent u verantwoordelijk voor machineveiligheid?
Direct contact

Veldsink Advies Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • Datumnotatie:DD dash MM dash JJJJ