Bedrijfspand kopen of huren? De voor- en nadelen

Gepubliceerd op 30 juni 2020

Onderneming

Misschien ben je net begonnen met je eigen onderneming of wil je gaan uitbreiden. Dan begint ook de zoektocht naar een geschikt bedrijfspand. Wat vind je belangrijk? Is de locatie alles? Of let je meer op de beschikbare ruimte? Voordat je een keuze kunt maken tussen kopen of huren, is het handig een financieel plan te maken waarin je vast een paar jaar vooruit kijkt. Dat geeft je meer inzicht in de keuze tussen kopen of huren.

Kopen

De voordelen

Het grootste voordeel van kopen? Je bent baas in eigen pand en hoeft geen rekening te houden met een verhuurder. Wordt het pand meer waard, dan profiteer je daar als eigenaar van. Zo kun je vermogen opbouwen, bijvoorbeeld voor het pensioen. De maandelijkse aflossing op je bedrijfshypotheek kan door de gunstige rentestand wellicht zelfs lager uitvallen dan wanneer je huurt.

De nadelen

Tegenover waardestijging staat waardedaling. In de huidige markt zal de waarde van het pand niet zo snel dalen, maar wat als die markt verandert? Als eigenaar bepaal je zelf wat er met het gebouw gebeurt, maar dat betekent ook dat je zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud. Zeker bij wat oudere panden kunnen die kosten behoorlijk oplopen. Per 1 januari 2023 moet elk kantoor groter dan 100m2 minimaal energielabel C hebben. Voldoet het pand daar niet aan? Dan mag je het niet meer als kantoor gebruiken.

Huren

De voordelen

Veel startende ondernemers kiezen ervoor een pand te huren. En dat is niet voor niets. De eerste jaren van een nieuw bedrijf staan vooral in het teken van opbouwen, dus kan het gebeuren dat het financieel wat tegen zit. Door te huren, zit je niet vast aan het pand. Je bent flexibel en hoeft niet de risico’s te dragen. Een ander groot voordeel van huren is dat je geen grote investering hoeft te doen en bovendien niet zelf verantwoordelijk bent voor onderhoud aan het pand. Let wel goed op wat er in het huurcontract is afgesproken over onderhoud. Soms zijn er namelijk andere afspraken mogelijk.

De nadelen

Als huurder profiteer je niet van een eventuele waardestijging van het pand. Sterker: als de waarde stijgt, kan dat een hogere huurprijs betekenen. Let er bovendien op dat huurcontracten vaak voor meerdere jaren worden afgesloten en je deze lang niet altijd tussentijds kunt opzeggen. En wil je aanpassingen doen aan het pand? Dan heb je altijd toestemming nodig van de eigenaar.

Meer informatie

Wat de beste keuze is, verschilt per ondernemer. Het is niet alleen afhankelijk van bovenstaande voor- en nadelen, maar ook van het type bedrijf dat je hebt en wat de status ervan is. Laat jezelf daarom goed informeren over de mogelijkheden. Onze adviseurs staan voor je klaar en helpen je daar uiteraard graag bij!

 

Bron artikel: RegioBank

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Bedrijfspand kopen of huren? De voor- en nadelen
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden