Autoverzekering privé en zakelijk: dit zijn de verschillen

Gepubliceerd op 25 januari 2022

Verzekeringen

Wist jij dat het gebruik van je auto (privé of zakelijk) invloed heeft op je premie? Maar wat verstaan we precies onder privégebruik? Wij zetten enkele praktische verschillen tussen privé en zakelijk rijden voor je op een rij.

Privé vs. zakelijk gebruik

Woon-werkverkeer valt onder privégebruik. Ook als je de auto slechts een enkele keer zakelijk rijdt (maximaal 500 km per jaar), geef je bij het afsluiten van de autoverzekering aan dat je privé rijdt. Als jij de auto dus alleen gebruikt om naar je werk en terug te rijden, verzeker je deze privé.

Je gebruikt jouw auto zakelijk als je de auto of bus bijvoorbeeld gebruikt voor goederenvervoer, betaald personenvervoer, koeriersdiensten of wanneer je een rijschool hebt. Een auto van de zaak die op de balans staat, verzeker je altijd met een zakelijke autoverzekering.

Verschil particuliere en zakelijke autoverzekering

Een privé autoverzekering is vaak goedkoper dan de zakelijke variant. Dit komt omdat er bij een zakelijke autoverzekering grotere risico’s spelen maar er zijn ook meer mogelijkheden. Zo kun je bij een zakelijke autoverzekering wisselende bestuurders laten rijden. Ook kun je ervoor kiezen om de btw te verrekenen. Doordat schades in dit geval ook exclusief btw worden uitbetaald, betaal je een lagere premie.
Net als bij een particuliere autoverzekering biedt een zakelijke autoverzekering verschillende dekkingen. Neem nou een goederentransportverzekering. Deze sluit je af als je de zakelijke auto gebruikt voor goederenvervoer. Zo is er voor ieder transport een aangepaste dekking. Bedrijfsauto’s rijden veel kilometers met vaak meerdere bestuurders. Deze auto’s lopen daardoor meer risico op schade. Dit zie je terug in de hoogte van de autopremie.

Grijs kenteken verzekeren

Een bestelauto of busje met grijs kenteken verzeker je altijd zakelijk. Neem je een grijskentekenvoertuig op in de zaak, dan valt dit onder het zakelijk vermogen. Ondanks dat je meer premie betaalt aan de zakelijke autoverzekering, is het fiscaal vaak wel interessant. Zo krijg je onder andere een vrijstelling van de bpm (belasting van personenauto’s en motorrijwielen) en kun je de btw over de aankoop van de bestelauto aftrekken. Daarnaast is het tarief aan wegenbelasting lager.

De vrijstelling van de bpm kent wel wat voorwaarden. Zo moet je meer dan 10 procent van de jaarlijkse kilometers zakelijk rijden. Ook mag je de bestelauto niet ombouwen tot een personenauto of verkopen voordat deze vijf jaar oud is. Bij het afsluiten van een zakelijke autoverzekering is het soms mogelijk om de bpm te verrekenen. Dit met als gunstig gevolg dat je een lagere premie betaalt.

Onze oplossingen helpen je vooruit

Benieuwd naar de verschillende vormen zakelijke autoverzekeringen? Praat er eens over met een van onze zakelijk adviseurs bij jou in de buurt. Zij kijken graag mee wat de best passende autoverzekering is die aansluit op jouw zakelijke situatie. Onze oplossingen helpen je vooruit.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Autoverzekering privé en zakelijk: dit zijn de verschillen
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden