Auto in private lease heeft nog meer impact op je hypotheek

Gepubliceerd op 12 mei 2022

Hypotheken

Sta je op het punt om binnenkort een huis te kopen maar wil je ook graag een private-leaseauto rijden? Kijk dan goed naar de impact die je leaseauto heeft op jouw maximale hypotheekbedrag. Sinds 1 april 2022 telt het totale leasebedrag mee in de berekening van je maximale hypotheek. Dat scheelt nóg meer leenruimte dan voorheen.

Private lease en registratie BKR

Steeds meer mensen maken gebruik van private lease om auto te rijden. Voordelen zijn onder andere dat je weet wat je maandlasten zijn en dat de afschrijving niet voor eigen risico komt. Maar er zitten ook nadelen aan. Met een private-leasecontract ga je vaak een langdurige financiële verplichting aan en dat kan je beperken in het aangaan van een hypotheek.

Sluit je een private-leaseovereenkomst dan sta je automatisch geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Stel: je sluit een leaseovereenkomst voor vier jaar voor € 400 per maand, dan is je totale leasebedrag € 19.200. Voorheen namen geldverstrekkers dat bedrag voor 65 procent mee in hun berekening voor je hypotheek. Sinds 1 april gaat het om het hele bedrag, dus de volle 100 procent. Dat heeft een behoorlijke verlagende impact op je leenruimte.

Groot verschil

Heb je een gezamenlijk jaarinkomen van € 60.000 euro en ga je een private-leasecontract aan van € 350 per maand met een looptijd van vijf jaar, dan kun je in de nieuwe situatie een hypotheek van maximaal € 191.563 aangaan. Onder de oude regeling zou dit nog € 226.186 zijn. Zou je helemaal geen auto leasen, dan zou de maximale hypotheek € 290.892 bedragen.* Dat is dus een behoorlijk groot verschil!

Goed om te weten

Had je al vóór 1 april 2022 een private-leasecontract, dan gelden nog de oude regels. Je staat geregistreerd bij het BKR en je leasebedrag telt voor 65 procent mee in de berekening. Heb je een zakelijk leasecontract, dan heeft dat overigens geen invloed op je hypotheek. Ga je geld lenen om een eigen auto te kopen, dan levert dat ook een BKR-registratie op met gevolgen voor je leenruimte.

Wil je weten hoeveel invloed private lease heeft op jouw hypotheek? Onze hypotheekadviseur bij jou in de buurt kijkt graag met je mee. Neem eens contact met ons op of loop vrijblijvend binnen. Ook dan zijn we er voor jou.

 

 

*Rekenvoorbeeld gebaseerd op een NHG-hypotheek met een rentelooptijd van tien jaar, en ontleend aan gegevens van De Hypotheker.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Auto in private lease heeft nog meer impact op je hypotheek
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden