Ben je als ondernemer al voldoende voorbereid op je pensioen?

Gepubliceerd op 12 november 2018

Onderneming

Als ondernemer houd je je vooral bezig met de toekomst van je bedrijf. Maar verlies je eigen toekomst ook niet uit het oog. Regel je pensioenvoorziening ruim op tijd zodat je je daar geen zorgen meer over hoeft te maken.

Net als iedereen die in Nederland heeft gewoond of gewerkt, krijgen ook ondernemers een AOW-uitkering als ze de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. De hoogte van de maandelijkse uitkering is afhankelijk van hoe lang je verzekerd bent geweest voor de AOW en of je partner nog werkt.

Bijna niemand kan rondkomen van alleen de AOW-uitkering en zal dus een aanvulling moeten regelen. Als werknemer wordt dit vaak geregeld via een pensioenregeling vanuit de werkgever. Als ondernemer ben je daar zelf voor verantwoordelijk.

Hoe kun je je AOW-uitkering aanvullen?

Je kunt op allerlei manieren je uitkering aanvullen. Wat goed is om te weten is dat de hoogte van de AOW-uitkering niet afhankelijk is van bedragen die je ontvangt vanuit inkomen of aanvullende uitkeringen. Wat de hoogte wel mede bepaalt als je besluit om door te werken, is de toeslag die je ontvangt voor als je partner de AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt.

 • Verkoop je onderneming

Als je stopt met je onderneming geef je het bedrijf mogelijk door aan een andere ondernemer. De winst die je door de overname ontvangt kun je inzetten als vrij besteedbaar vermogen waarmee je je inkomen kunt aanvullen. Dit kun je doen door jezelf iedere maand een uitkering te geven vanuit een bank- of beleggingsrekening. Hierbij moet je wel rekening houden met de fiscale regels die op dat moment gelden.

 • Verkoop je huis of verzilver de overwaarde

Als je besluit te verhuizen of als je huis meer waard is geworden, dan kun je net als bij de verkoop van je onderneming dit bedrag ook inzetten als vrij besteedbaar inkomen via een bank- of beleggingsrekening.

 • Sparen met lijfrente

Dit kan via een spaar- of beleggingsrekening of via een verzekering. Op het moment van uitkering ga je wel inkomstenbelasting betalen.

 • Oudedagsreserve

Tijdens je ondernemerschap is het mogelijk om ieder jaar een deel van je winst te reserveren voor de zogeheten ‘oudedagsreserve’. Hiermee stel je de belastingheffing voor dit deel uit, tot het moment dat je met pensioen gaat. Je hebt tijdens je ondernemerschap de mogelijkheid dit geld gunstig weg te zetten, maar houd er wel rekening mee dat je mogelijk een flink bedrag moet betalen aan belasting zodra het uitgekeerd gaat worden.

 • Werken

Ben je niet het type dat kan stilzitten en heb je nog genoeg energie? Dan kun je ook nog besluiten om te blijven werken. De belasting die je moet betalen voor dit inkomen is minder dan wat je vóór je pensionering moest afdragen. Houd er wel rekening mee dat je niet verzekerd bent tegen werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en ziekte. Hier moet je dus ook iets voor regelen met je verzekeraar. Ook zal doorwerken van invloed zijn op de toeslag die je mogelijk ontvangt voor je partner als hij of zij nog niet met pensioen is.

Wil je meer weten over de mogelijkheden? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs om de voor jou meest geschikte pensioenvoorziening te treffen.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Ben je als ondernemer al voldoende voorbereid op je pensioen?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden