Aangifte doen over coronajaar 2020, let op!

Gepubliceerd op 12 april 2021

Betalen en sparen

Het is weer zover: de jaarlijkse aangifte voor de inkomstenbelasting. Iedereen die hiervoor een uitnodiging van de Belastingdienst heeft ontvangen, moet – al dan niet met toeslagpartner – aangifte doen. Het wordt je tegenwoordig steeds gemakkelijker gemaakt, aangezien veel gegevens vooraf al ingevuld zijn. Het kan echter nooit kwaad om deze gegevens nog even te controleren; vooral in dit coronajaar met tal van nieuwe regels:

Hypotheekpauze

Wat dit jaar anders is dan voorgaande jaren, is natuurlijk de coronacrisis. Veel mensen met een hypotheek, met name ondernemers, waren in 2020 genoodzaakt een betaalpauze in te lassen. Dat is uiteraard van invloed op de mate waarin je de hypotheekrente kunt aftrekken. Kan er rente worden afgetrokken in belastingjaar 2020 of schuift dit door naar een later jaar? Dit is afhankelijk van de door jouw geldverstrekker gehanteerde constructie. Vraag ernaar bij een van onze hypotheekadviseurs.

TOFA-uitkering

Ontving je in 2020 als flexibele arbeidskracht een TOFA-uitkering? Dan telt die mee voor het inkomen en moet er dus inkomstenbelasting over worden betaald. Als het goed is, staat deze uitkering al keurig bij de vooraf ingevulde gegevens in je aangifte. Maar kijk voor de zekerheid toch maar even of je de uitkering daar ook terugvindt en of het bedrag overeenkomt met het bedrag op het overzicht dat het UWV je stuurde.

TOZO-uitkering

Ben je zzp’er en ontving je een TOZO-uitkering (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers), dan is dat het inkomen dat je moet opgeven. De uitkering is dus geen onderdeel van je omzet. Als het goed is, staat ook deze uitkering bij de vooraf ingevulde gegevens in de aangifte. Controleer wel of het bedrag klopt met het bedrag op het overzicht dat de gemeente jou stuurde. Ontving je een TOZO-uitkering en heb je een partner? Dan krijgt die mogelijk een hogere belastingaanslag over 2020.

Aftrekposten en heffingskortingen

Vergeet je tot slot geen aftrekposten en heffingskortingen aan te geven? Dat scheelt een slok op een borrel. Zorg ervoor dat je bij het noteren van de WOZ-waarde, de WOZ-beschikking van 2020 gebruikt, met peildatum 2019 en dus niet de bedragen uit de beschikking die je begin 2021 hebt ontvangen. Dit kan wel eens verwarrend zijn.

Wij zijn er voor jou

Zorg ervoor dat de aangifte op 8 mei a.s. binnen is bij De Belastingdienst. Kom je ergens niet uit en wens je graag financieel advies? Ook dan zijn wij er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Aangifte doen over coronajaar 2020, let op!
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden