Veranderingen bij familiebankleningen

Gepubliceerd op 09 januari 2023

Hypotheken

Een van de wijzigingen die de overheid dit jaar heeft doorgevoerd, is de wijziging in box 3 van het belastingstelsel. Dit heeft ook gevolgen voor de familiebankconstructie. Heb jij een familiebanklening of familiehypotheek verstrekt aan je kind(eren) of andere familie? Lees dan even verder.

Wat is een familiebank?

Het gaat hier meestal om een lening tussen ouder en kind. Door samen de lening te regelen, kun je gezamenlijk voordeel behalen. Voor het kind biedt deze lening vaak meer mogelijkheden op de huizenmarkt. De rente op de familielening is voor het kind fiscaal aftrekbaar mits de juiste regels worden gevolgd. Voor de ouder is het verstrekken van een lening aan het kind vaak interessant voor het rendement.

Wijzigingen in box 3

De belastingheffing in box 3 is per 1 januari 2023 op de schop gegaan. Er komt namelijk een overbruggingswet, die tijdelijk is ingevoerd totdat het nieuwe belastingstelsel in 2026 klaar is.

Dat heeft ook gevolgen voor de familiebanklening. Want over vermogen, met uitzondering van spaargeld, moet je per 1 januari 2023 fors meer forfaitair rendement aangeven in box 3. Heb je een lening verstrekt aan je kinderen, dan word je als uitlener dus zwaarder belast door deze wijziging.

Wat zijn mijn opties?

Heb je vragen over de veranderingen in box 3 en de invloed die deze hebben op jouw familiebanklening? Neem dan contact op met de Veldsink adviseur bij jou in de buurt. We kijken graag mee naar wat de mogelijke opties zijn in jouw financiële situatie. Ook dan zijn we er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Veranderingen bij familiebankleningen
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden