Dit wil je weten over de WOZ-waarde

Gepubliceerd op 12 april 2024

Hypotheken

Elk jaar ontvangen veel Nederlanders de nieuwe WOZ-waarde van hun huis. En vaak is deze waardebepaling hoger dan het jaar ervoor. Hoe zit dat precies? En wat betekent een hogere WOZ-waarde voor je hypotheekrente?

WOZ-waarde voor onroerende goederen

WOZ betekent ‘waardering onroerende zaken’. De gemeente bepaalt elk jaar opnieuw de waarde van jouw huis. Dat gebeurt via een taxatie. Je ziet de WOZ-waarde terug op het gemeentelijke aanslagbiljet dat je elk jaar ontvangt. Je kunt het ook gratis opvragen via het WOZ-waardeloket.

Naast huizen kunnen ook andere onroerende goederen, zoals garages en winkel- of bedrijfspanden, onder de WOZ vallen. Op je aanslag OZB (onroerendezaakbelasting) of de WOZ-beschikking kun je zien over hoeveel onroerende goederen je moet betalen. Als je precies wilt weten over welke objecten het gaat, kun je bij je gemeente het taxatieverslag opvragen. Soms worden ook roerende zaken, zoals bepaalde waterwoningen en woonschepen, gewaardeerd volgens de WOZ-regels om te bepalen hoeveel belasting je hierover moet betalen.

Toepassing van de WOZ-waarde

Met de WOZ-waarde kunnen gemeenten, de Belastingdienst en het waterschap de hoogte van een aantal belastingen en heffingen bepalen die je jaarlijks moet betalen.

  • De gemeente gebruikt het voor de onroerendezaakbelasting (OZB).
  • De gemeente bepaalt via de waarde van jouw woning ook voor een deel de maximale huur van sociale huurwoningen.
  • Soms gebruikt de gemeente het voor de rioolheffing.
  • De Belastingdienst gebruikt het voor de inkomstenbelasting (het eigenwoningforfait), de vennootschapsbelasting, de schenkbelasting, de erfbelasting en de verhuurderheffing.
  • Het waterschap gebruikt het voor het bepalen van de watersysteemheffing. Dit is een heffing om woningen en bedrijven tegen wateroverlast te beschermen.

Berekening van de WOZ-waarde

De gemeente bepaalt de WOZ-waarde door een taxatie. Hierbij gaat de gemeente uit van het bedrag dat de onroerende zaak zou moeten opbrengen op 1 januari van het vorige jaar. Dit is de waardepeildatum.

De WOZ-waarde is daarnaast gekoppeld aan de marktwaarde. Door jouw woning te vergelijken met  recent verkochte panden bij jou in de buurt, zogenaamde referentiepanden, kan de gemeente een zo goed mogelijke schatting doen van de mogelijke verkoopprijs van jouw woning op de waardepeildatum. Zo ontstaat vervolgens de daadwerkelijke WOZ-waarde.

Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde

Ben je het niet eens met je WOZ-waarde, dan kun je bezwaar maken bij je gemeente. Het is in bepaalde gevallen gunstig om de WOZ-waarde omlaag te krijgen. Het levert een belastingbesparing op, wat geld kan schelen bij je eigen woningforfait, gemeentelijke belastingen of bij erfbelasting.

Je kunt eerst een informeel bezwaar indienen door aan de gemeente te vragen of je beschikking kan worden aangepast. Als je er niet uitkomt met je gemeente, kun je een officiële bezwaarprocedure starten. Op de beschikking staat hoe je dat doet. In elk geval moet je benoemen waarom je het niet eens bent met de WOZ-waarde. Zorg ervoor dat je dit binnen 6 weken na de datum van de WOZ-beschikking doet. Na 6 weken is bezwaar maken niet meer mogelijk en staat de WOZ-beschikking vast.

Voordelen van een hogere WOZ-waarde

Gelukkig heeft een hogere WOZ-waarde niet alleen maar nadelen. Doordat de waarde van je woning stijgt, val je met je hypotheek mogelijk in een lagere risicoklasse. Je kunt daardoor wellicht bij je hypotheekverstrekker een lagere hypotheekrente krijgen.

Ook kun je mogelijk een hogere verkoopopbrengst krijgen voor je woning. De verkoopprijs van de woning wordt mede bepaald door de WOZ-waarde. Als die stijgt, kun je waarschijnlijk een hogere vraagprijs hanteren. Houd er in dat geval wel rekening mee dat de WOZ-waarde gebaseerd is op het jaar ervoor en dus kan verschillen ten opzichte van de werkelijke marktwaarde van jouw woning op dat moment.

Advies over jouw mogelijkheden

Onze hypotheekadviseur adviseert je graag bij vragen rond de WOZ-waarde van jouw huis en een mogelijke verlaging van de hypotheekrente. Wij zoeken voor je uit wat in jouw persoonlijke situatie gunstig en verstandig is. Zo krijg jij altijd passend en compleet advies. Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek bij het kantoor bij jou in de buurt. Binnenlopen of bellen mag natuurlijk ook. Ook dan zijn we er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Dit wil je weten over de WOZ-waarde
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

  • Telefoon

    040-2635900
  • E-mail

    nuenen@veldsink.nl
  • Adresgegevens

    Park 26 - 28
    5671GA Nuenen

  • Openingstijden

    Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Hidden