Het Corona virus grijpt om zich heen en spoort ons allen aan tot actie

coronavirus

Vragen over het coronavirus?

Wij adviseren om de speciaal ingerichte pagina van het RIVM te bekijken. Deze pagina wordt constant up-to-date gehouden en gaat in op de meest gestelde vragen rondom het coronavirus.


Welke maatregelen kan ik nemen om verspreiding te voorkomen?

Er zijn een aantal simpele, maar zeer belangrijke maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het virus te voorkomen.

 1. Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Beperk contact met andere mensen.
 2. Als je geen klachten hebt, werk zoveel mogelijk thuis
 3. Houd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar
 4. Zorg voor goede hygiënemaatregelen:
 • Zorg dat je regelmatig je handen wast met water en zeep.
 • Als je moet hoesten of niesen, doe dit dan in je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes in plaats van stoffen zakdoeken.
 • Geen handen schudden

Wanneer neem je contact op met de huisarts?

Op de website van het RIVM staat wanneer je jezelf telefonisch moet melden bij de huisarts of de GGD. Ook bij het vermoeden dat je besmet bent, kun je op de website van het RIVM meer informatie vinden.

coronavirus

Het coronavirus en de reisverzekering

Kan ik mijn reis annuleren in verband met het coronavirus?

De annuleringsdekking is in sommige gevallen deels gedekt. Neem contact op met je adviseur, zodat hij je goed kan informeren!

Mijn vlucht is geannuleerd vanwege het coronavirus, heb ik recht op vergoeding?

Valt je vlucht uit door het coronavirus? Dan kan het zijn dat je recht hebt op een deel van de vergoeding, dit is afhankelijk van de reisverzekering die je hebt afgesloten. Bekijk samen met je adviseur of je hier recht op hebt.

Ik ben op reis en mag niet terugkeren vanwege het coronavirus, heb ik recht op vergoeding?

Een aantal reisverzekeringen bieden onder andere dekking voor extra reis- en verblijfskosten in geval van een ernstige ziekte. Deze dekking is niet in alle gevallen standaard, dus bij twijfel kun je dit altijd voorleggen aan je adviseur. Heb je ook geneeskundige kosten meeverzekerd? Deze dekking vergoedt medische kosten die je zorgverzekering niet of niet volledig vergoedt.

Ik ben op reis en wil toch mijn reis afbreken, heb ik recht op vergoeding?

Als je al op reis bent en de reis wilt afbreken omdat je bang bent besmet te raken met het coronavirus, dan biedt de annuleringsdekking geen dekking voor het afbreken van een reis vanwege besmettingsgevaar. Ook de kosten voor het omboeken van een ticket voor een vervroegde terugkeer komen niet voor vergoeding in aanmerking.

Biedt het Calamiteitenfonds dekking?

Het Calamiteitenfonds biedt geen dekking voor ziektes.

Het coronavirus en zorgafspraken

Gaat mijn afspraak in het ziekenhuis nog door?

Alle ziekenhuizen hebben maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ze hebben op hun websites informatie opgenomen voor bezoekers en patiënten. Deze wordt up-to-date gehouden Kijk daarom eerst altijd op de website van het ziekenhuis waar je een behandeling heeft ingepland.

Ik wil niet meer naar mijn afspraak in het ziekenhuis, kan ik de afspraak verzetten?

Het is verstandig dan contact op te nemen met het ziekenhuis. Ook om te overleggen of de afspraak zonder risico kan worden verschoven.

Ik wil graag naar een ander ziekenhuis voor mijn behandeling, kan ik de afspraak verzetten?

Als je al onder behandeling bent, is het belangrijk dat te overleggen met de arts zodat je samen tot een oplossing komt. Wanneer je naar een ander ziekenhuis wilt gaan, is het belangrijk dat er een goede en complete overdracht plaatsvindt.

Het coronavirus en de zorgverzekering

Ik ben in het buitenland en ik moet in quarantaine, krijg ik iets vergoed?

Als je langer op je vakantieadres moet blijven, maak je natuurlijk extra kosten voor het verblijf. Dit valt niet onder de zorgverzekering. Overleg met de reisverzekeraar of een tegemoetkoming in de extra kosten in de reisverzekering zit.

Als ik thuis in quarantaine moet blijven, krijg ik dan iets vergoed?

Als je thuis in quarantaine moet, maak je in principe geen zorgkosten. Quarantaine is een voorzorgsmaatregel om verspreiding tegen te gaan. Je krijgt dus geen vergoeding.

Ik wil graag mondkapjes en desinfectie gel aanschaffen om mezelf te beschermen. Krijg ik dat vergoed?

Een mondkapje of desinfecterende gel wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering of de aanvullende verzekering.
Het RIVM adviseert mondkapjes alleen voor medisch personeel en voor mensen die werken met (mogelijk) besmette mensen.
De papieren mondkapjes bieden geen bescherming tegen het virus.

Als ik mezelf preventief wil laten testen op het coronavirus, krijg ik dat dan vergoed?

De huisarts adviseert of controle nodig is. Is dit het geval, dan krijg je de controle vergoed uit de basisverzekering. De kosten van de preventieve controle vallen onder het eigen risico.

Het coronavirus en de hypotheek

Wat moet ik doen op het moment dat ik (betalings-)problemen verwacht met betrekking tot mijn hypotheek?

Dat ligt eraan bij welke bank u uw hypotheek heeft afgesloten. Verschillende hypotheekverstrekkers hebben op dit moment een mogelijkheid om een betalingsregeling te treffen. Verwacht u betalingsproblemen, nu of op korte termijn? Dan kunt u het beste contact opnemen met uw adviseur.

Het coronavirus en jouw onderneming

Het kabinet heeft diverse maatregelen in het leven geroepen om ook voor ondernemers de gevolgen van het coronavirus te verkleinen. De maatregelen zorgen ervoor dat bedrijven hun personeel kunnen doorbetalen, bieden zelfstandigen een overbrugging en maken via versoepelde belastingregelingen, compensatie en extra kredietmogelijkheden mogelijk dat geld in de bedrijven blijft.

Sommige maatregelen zijn al uitgewerkt, andere komen er binnenkort aan. De KvK heeft het coronaloket opgezet om antwoord te geven op veel vragen die er leven in de ondernemerswereld.
Ook op de site van de overheid staat meer informatie en zijn vragen en antwoorden te vinden die werkgevers hebben over de financiële maatregelen.
Kijk voor de meest actuele informatie rondom maatregelen regelmatig op de sites van het KvK en de overheid.


Als ondernemer kun je verder ook in gesprek gaan met o.a. je verhuurder en je energieleverancier om een regeling te treffen met betrekking tot betalingsverplichtingen. Vraag ook je accountant en de branchevereniging om advies.
We doen ons best om je zo goed mogelijk te ondersteunen tijdens deze crisis. Neem hiervoor contact op met jouw adviseur.

De meest gestelde vragen rondom corona en de onderneming

Krijg ik een tegemoetkoming voor personeelskosten?

Het kan zijn dat je (tijdelijk) geen werk meer hebt voor je werknemers omdat je de zaak moet sluiten, zoals bijvoorbeeld in de horeca. Tot voor kort kon je werktijdverkorting voor deze situatie aanvragen maar deze is inmiddels vervangen door het Noodfonds Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)
Werkgevers kunnen hierin compensatie krijgen voor de loonkosten van werknemers. Ook voor ZZP’ers is een regeling getroffen om inkomensverlies te compenseren; de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo).

Mijn onderneming wordt getroffen door de crisis. Krijg ik compensatie?

Ondernemers die hiervoor in aanmerking komen krijgen een vaste tegemoetkoming van € 4.000,-. Dit is vooral voor bedrijven die de misgelopen orders niet kunnen inhalen zoals in de horeca en persoonlijke verzorging. Deze regeling wordt op dit moment nog nader uitgewerkt.

Heb ik de mogelijkheid om extra geld te lenen om deze tijd door te komen?

Doordat je geen inkomsten meer genereert in je bedrijf kun je in liquiditeitsproblemen komen. De overheid heeft de BMKB-regeling verruimd waardoor banken gemakkelijker en sneller krediet kunnen verlenen om deze tijd te overbruggen. Daarbij staat de overheid borg voor 90% van het geleende bedrag. De kredietverstrekker vraagt deze regeling aan.

Staat de overheid garant voor een lening aan een bedrijf?

De overheid staat 50% garant voor leningen aan bedrijven waarbij ook het garantieplafond flink is verhoogd. Het maximum per onderneming ligt nu tijdelijk op 150 miljoen euro. Ook hiervoor meld je je bij de bank om de lening aan te vragen.

Krijg ik uitstel voor het betalen van mijn belasting?

Ook de belastingdienst neemt maatregelen om ondernemers en ZZP’ers te helpen. Daaronder vallen onder andere uitstel van betaling en verlaging van de invorderingsrente bij verstrijken van de betalingstermijn.


Kijk voor de meest actuele informatie op de sites van de KvK en de overheid.


 

Disclaimer

Hoewel bij het opstellen van deze pagina zorgvuldigheid is betracht, aanvaardt Veldsink Advies geen aansprakelijkheid voor eventuele onjuistheden of onvolledigheden daarin. Aan deze webpagina kunnen geen rechten worden ontleend.

Het coronavirus
Direct contact

Veldsink Advies Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • Datumnotatie:DD dash MM dash JJJJ