Heb je een aflossingsvrije hypotheek? Word ook aflossingsblij!

Gepubliceerd op 24 oktober 2018

Hypotheken

De aflossingsvrije hypotheek: tegenwoordig behoort het niet meer tot de opties bij het kiezen van een hypotheek. Toch zijn er ruim twee miljoen mensen die een aflossingsvrije hypotheek hebben afgesloten in Nederland. Uit onderzoek blijkt dat veel van deze mensen nog niet weten wat er gebeurt wanneer de looptijd ten einde komt. Heb jij ook een aflossingsvrije hypotheek? Wij vertellen je er graag meer over.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Het is misschien een bekende hypotheeksoort, maar dat wil nog niet zeggen dat iedereen precies weet wat een aflossingsvrije hypotheek nu precies inhoudt. Bij een aflossingsvrije hypotheek hoef je gedurende de looptijd van de hypotheek niets van het schuldbedrag terug te betalen. Je betaalt slechts de rente. Tussentijds kun je dan, vaak vrijwel kosteloos, een deel aflossen. Wanneer de looptijd ten einde komt, wordt in de meeste gevallen van iemand verwacht dat de nog openstaande restschuld in één keer wordt terugbetaald.

Huidige hypotheekvormen

Tot 1 januari 2013 was het mogelijk om de aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Inmiddels is dat niet meer mogelijk. Er is nu sprake van andere hypotheekvormen, waarbij wel maandelijks een bepaald bedrag wordt afgelost. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lineaire- of annuïteitenhypotheek. Hierbij betalen mensen maandelijks een deel aflossing en een deel rente. Aan het einde van de looptijd, zal alles afgelost zijn. Dankzij de maandelijkse verplichting, weten mensen waar ze aan toe zijn en komen later niet voor een verassing te staan.

Weet wat je kunt doen

Als je een aflossingsvrije hypotheek hebt, is het belangrijk om te weten wat je kunt ondernemen om te zorgen dat je goed voorbereid bent. Er zijn verschillende dingen die je zou kunnen doen. Zo kun je beginnen met een bedrag af te lossen. Vaak kan dit op jaarbasis en is dit kosteloos. Ook kun je de hypotheekvorm wijzigen naar een hypotheekvorm waarbij je wél maandelijks aflost. Een andere optie is om meer vermogen op te bouwen middels sparen, beleggen of zelfs via een spaar- en beleggingsverzekering. Misschien zijn er ook wel andere opties die goed bij de situatie passen. Daar adviseren onze adviseurs je graag over.

Aflossingsblij

De Nederlandse Vereniging van Banken is een bewustwordingscampagne gestart: aflossingsblij. Aflossingsblij heeft als doel om mensen met een aflossingsvrije hypotheek te informeren, bewust te maken en voor te bereiden. Ook zij geven handvaten om mee te handelen wanneer je een aflossingsvrije hypotheek hebt.

Veldsink geeft persoonlijk advies

Ondanks dat er veel wordt verteld over de aflossingsvrije hypotheek, is het toch niet altijd even gemakkelijk om zelf te bepalen wat het beste is voor jouw persoonlijke situatie. Misschien behoor je wel tot één van de uitzonderingen en is er iets anders van toepassing. Daarom is het altijd de beste optie om je te laten adviseren door een betrouwbaar en onafhankelijk adviseur. Wij adviseren je graag en dragen graag bij aan dat aflossingsblij(e) gevoel!

Aflossingsblij - Veldsink

 

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Heb je een aflossingsvrije hypotheek? Word ook aflossingsblij!
Direct contact

Veldsink Advies Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • Datumnotatie:DD dash MM dash JJJJ