Wat is jouw ideale pensioenleeftijd?

Gepubliceerd op 16 februari 2022

De financiële foto

Vroeger was het duidelijk. Met 65 jaar ging je met pensioen. En wat je aan inkomsten kreeg was ook redelijk duidelijk. In de loop van de jaren is er nogal wat veranderd. De AOW-leeftijd schuift steeds verder op waardoor je het gevoel krijgt dat je steeds langer door móet werken. Dat komt ook omdat veel mensen nog steeds de AOW-leeftijd aanhouden als hét moment van pensionering. Alleen is dat helemaal niet ‘verplicht’. Wil of kun je het niet zolang volhouden, dan zijn er mogelijkheden om eerder met pensioen te gaan. Met het juiste financiële inzicht bepaal je zelf wat voor jou de ideale pensioenleeftijd is.

Pensioen en AOW

Pensioen en AOW zijn twee verschillende inkomstenbronnen voor na je werkzame leven. Deze zijn niet direct aan elkaar gekoppeld. De overheid bepaalt jouw AOW-leeftijd en daarmee het moment dat je AOW krijgt. Die leeftijd schuift steeds verder op tot 67 jaar in 2024 en daarna kan het nog verder stijgen, afhankelijk van de levensverwachting. En dat brengt onzekerheid met zich mee, vooral als je geboren bent in 1958 of later.

Je kunt wel zelf bepalen wanneer je de uitkering van je pensioenvoorziening in wilt laten gaan. Dat kan eerder, maar ook later dan je AOW-leeftijd zijn.

Met pensioen wanneer JIJ wilt

Je mag dus met pensioen wanneer jij wilt. Of het kán, is afhankelijk van je financiële situatie. Heb je genoeg geld om de tijd tot je AOW te overbruggen en/of ben je bereid concessies te doen in je uitgaven, mocht het nodig zijn?

Misschien is je werk veel te zwaar om te wachten tot je AOW-leeftijd en kan minder werken een oplossing zijn. Als de mogelijkheid er is, kun je vóór je AOW ook deeltijd met pensioen. Dan is de financiële aderlating minder groot maar kun je toch vast afbouwen.

Als je juist langer wilt doorwerken, dan kan dat ook. Je AOW-uitkering gaat al wel in, maar je kunt dan (deels) blijven werken en je pensioen later laten ingaan.

Hoe weet je wat jouw ideale pensioenleeftijd is?

Hoe sta je ervoor op het gebied van je pensioenvoorziening? Wanneer krijg je welk bedrag vanuit AOW, pensioenpotjes en eventueel lijfrente? Zijn er nog andere mogelijke geldbronnen zoals spaargeld of een flinke overwaarde op je koopwoning? Kortom: wat heb je nu, wat heb je straks nodig en hoe kun je ervoor zorgen dat je de juiste financiële middelen hebt om met pensioen te gaan wanneer jij dat wilt? Het begint met inzicht krijgen in je financiële situatie.

Veldsink Financiële Foto

Het leven is onvoorspelbaar. Er kan van alles gebeuren, zowel positief als negatief, wat invloed heeft op je financiële situatie op korte én lange termijn. Dan is het fijn om te weten hoe de financiën ervoor staan. Daarom is het verstandig om je financiële situatie op tijd in kaart te brengen. Als je van tevoren weet wat je nodig hebt om jouw wensen uit te laten komen, dan kun je daar naartoe werken. En kun je beter inspelen op onverwachte situaties.

Niet alleen je AOW-leeftijd bepaalt wanneer je met pensioen kan. Jouw financiële situatie en jouw wensen voor als je met pensioen bent, bepalen de mogelijkheden die er zijn om de pensioenleeftijd te kiezen die bij jou past. Stel je financiële toekomst veilig en loop even binnen of maak een afspraak bij een van onze kantoren om de mogelijkheden te bespreken voor het maken van een Veldsink Financiële Foto.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Wat is jouw ideale pensioenleeftijd?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden