Starterslening: voor wie en hoe werkt het?

Gepubliceerd op 31 oktober 2018

Betalen en sparen

Van plan je eerste eigen woning te kopen? Dan breekt een leuke, maar ook spannende tijd aan! Want wat als je jouw droomhuis vindt, maar nét wat geld tekort komt? Niet getreurd, dankzij de starterslening is er een kans dat je het droomhuis tóch kunt kopen.

Als starter kan je op de huidige woningmarkt wel een steuntje in de rug gebruiken. Daarom kan je in ongeveer 200 gemeenten een starterslening krijgen. Dit is een aanvullende lening bovenop de hypotheek van je eerste koophuis. Met deze lening overbrug je het verschil tussen de prijs van de woning en de maximale hypotheek. Helaas hebben niet alle gemeenten een starterslening. Het is dus slim na te gaan of de desbetreffende gemeente er wel een biedt.

Een starterslening bestaat uit twee delen

De starterslening bestaat uit een deel dat annuïtair wordt afgelost en uit een deel dat oploopt. Het deel dat annuïtair wordt afgelost noemen we starterslening, het deel dat oploopt heet combinatielening. Voor beide delen heb je de eerste drie jaar geen maandlasten. De aflossing van de lening ‘betaal’ je namelijk de eerste drie jaar met je combinatielening. Deze loopt daardoor altijd op. Het voordeel van deze constructie is dat je de eerste drie jaar wat extra financiële ruimte hebt. Na deze periode van drie jaar betaal je rente en aflossing. En los je dus zowel de starters- als combinatielening af.

Kom je in aanmerking voor een starterslening?

Dat hangt af van een aantal zaken. Allereerst moet de gemeente waarin je de woning wilt kopen een starterslening aanbieden. De voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Voldoe je aan de voorwaarden? Dan krijg je van de gemeente een aanvraagformulier. Je vult het formulier in, verzamelt de benodigde informatie en stuurt de aanvraag naar het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Zij nemen de aanvraag dan in behandeling.

Let op. Vraag nooit zomaar een lening aan. Het is belangrijk om op een voor jou verantwoorde manier te lenen. Wellicht zijn er nog andere financieringsmogelijkheden te bedenken die beter geschikt zijn.

Bespreek daarom eerst met een adviseur bij jou in de buurt welke mogelijkheden er zijn. Daarna kan je een verantwoorde keuze maken.

Bron: RegioBank

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Starterslening: voor wie en hoe werkt het?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

  • Telefoon

    040-2635900
  • E-mail

    nuenen@veldsink.nl
  • Adresgegevens

    Park 26 - 28
    5671GA Nuenen

  • Openingstijden

    Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Hidden