De levensloopregeling stopt dit jaar definitief: wat kun je er voor die tijd nog mee doen?

Gepubliceerd op 07 juni 2021

Financiële zekerheid

Het is al een tijdje geleden dat de levensloopregeling is afgeschaft. Tot 2012 kon je als dga of als werknemer een deel van je brutosalaris sparen om onbetaald verlof op te nemen of om eerder te stoppen met werken. Over dit spaarbedrag hoefde je geen belasting te betalen. Gelijktijdig aan de afschaffing is er een overgangsregeling getroffen voor de deelnemers.

Uiterlijk op 1 november 2021 of vanaf de AOW-ingangsdatum – of een eerdere datum waarop je met pensioen gaat – moet het hele levenslooptegoed zijn uitgekeerd of omgezet. Het resterende levenslooptegoed krijg je op 1 november uitgekeerd en dit bedrag wordt ineens belast.

Wat kun je doen om belastingheffing ineens te voorkomen? Welke mogelijkheden zijn er dit jaar nog om gebruik te maken van de levensloop en wat kun je doen met de uitkering van het gespaarde (rest)bedrag?

Verlof opnemen

Het primaire doel van de levensloopregeling was (en is) verlof opnemen. Je neemt dan een bepaalde periode ‘onbetaald’ verlof. In die periode van verlof blijf je in dienst van je werkgever. De werkgever betaalt wel je bruto salaris, maar financiert dit uit jouw levenslooptegoed. Tijdens levensloopverlof mag je zoveel tegoed laten uitkeren als je zelf wilt. Je hoeft ook niet (volledig) te stoppen met werken.

Lijfrente

Je levenslooptegoed omzetten naar een lijfrente is fiscaal niet toegestaan. Er is wel een mogelijkheid om via een omweg levensloop toch om te zetten naar een lijfrente.

Als je voldoende jaarruimte en/of reserveringsruimte hebt, dan kun je je levenslooptegoed als brutoloon laten uitkeren. Tegelijk kun je het bruto- of nettobedrag als premie storten op een lijfrente bankspaarrekening of in een lijfrenteverzekering. De betaalde premie kun je aftrekken voor de inkomstenbelasting. Op die manier stort je, met een tussenstap, je levensloopsaldo als premie voor een lijfrente.

Omzetten in (vroeg)pensioen

Veel werknemers gebruiken de levensloopregeling als een soort vroegpensioenregeling. De laatste jaren van hun dienstverband nemen ze onbetaald verlof op, waarbij de werkgever het salaris gewoon doorbetaalt. Dat salaris komt ook hier uit jouw levenslooptegoed.

Een aandachtspunt hierbij is de betaling van de pensioenpremies. Niet alle werkgevers betalen de premies door tijdens het levensloopverlof. Je kunt overwegen de premies tijdens het levensloopverlof zelf te betalen, inclusief het werkgeversdeel. Je kunt ook stoppen met de pensioenopbouw.

Als je besluit de pensioenopbouw niet voort te zetten, dan heb je op de pensioendatum minder pensioen en kun je zelfs eventuele voorwaardelijke pensioenen kwijtraken. Laat je goed adviseren voordat je een beslissing neemt.

Je kunt het tegoed uit je levensloopregeling ook gebruiken om binnen jouw pensioenregeling een pensioentekort aan te vullen. Dit moet je uiterlijk op de pensioendatum doen. Een voorwaarde hiervoor is dat de levensloopregeling en het pensioenreglement dit moeten toestaan. En je moet nagaan of er gevolgen zijn voor al afgetrokken lijfrentepremies. De berekening van een pensioenaanvulling vraagt om een gedegen kennis van de fiscale pensioenwetgeving. De pensioenspecialisten van Veldsink Pensioen adviseren graag de beste oplossing voor jou.

Minder belasting?

Over het deel van je brutosalaris dat je spaarde in een levensloopregeling hoefde je al die tijd geen belasting te betalen. Ook het saldo op de rekening telde niet mee voor de vermogensrendementsheffing van box 3. Door de beëindiging van de overgangsregeling krijg je aan het eind van dit jaar een spaarbedrag uitgekeerd waardoor je belastbare inkomen toeneemt en je mogelijk in een hoger belastingtarief valt. Je kunt dan gebruikmaken van middeling. Daarbij neem je het gemiddelde van je inkomen over 3 jaar en kijkt hoeveel belasting je op basis van het gemiddelde inkomen zou moeten betalen. Te veel betaalde belasting kun je bij De Belastingdienst terugvragen.

Hulp nodig bij het omzetten? Wees er op tijd bij!

Heb je een levensloopregeling, wil je de belastingheffing nog uitstellen en wil je nog gebruikmaken van de mogelijkheden? Of wil je weten wat je met je vrijkomende spaarsaldo kunt doen? Onze pensioenspecialisten helpen je bij het vinden van de juiste oplossing voor jouw situatie. Wacht niet te lang, want november is dichterbij dan je denkt. Neem gerust contact op met onze adviseur in de buurt. Onze oplossingen helpen je vooruit.

Meer informatie over de drie mogelijkheden vind je in onderstaande documenten:
Levensloop omzetten in verlof
Levensloop omzetten in lijfrente of banksparen
Levensloop omzetten in pensioen

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
De levensloopregeling stopt dit jaar definitief: wat kun je er voor die tijd nog mee doen?
Direct contact

Veldsink Advies Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden